Krönika från Upplands-Bro

2010-02-27

 

 

Årets entreprenör Björn Örås och Bro Hof

Vilken utmärkelse för hela Upplands-Bro, att vi har årets entreprenör i hela Sverige bland våra företagare.  För några år sedan blev Skaltek utnämnt till årets företag i hela Sverige, men vad gjorde vi av det? Alldeles för lite tycker jag.

Det här kan bli startskottet på något nytt. Lägg prestigen åt sidan och lyssna på Björn Örås för att förbättra vårt näringslivsklimat.  Lös gränsdragningstvisten på ett för rättvisan, kommunen och Bro Hof korrekt men smidigt sätt. Framtiden är inte rättstvister och överklaganden utan att skapa fler jobb i Upplands-Bro.   

Vi vill använda utmärkelser, jämförelser och konkurrens för att utveckla kommunen.  Vi från Alliansen föreslog för några år sedan utmärkelsen årets kommunala arbetsplats.  Arbetsplatsen skulle få en belöning och vi andra skulle lära oss av det goda exemplet. Av detta förslag blev det inget.

Svenskt Näringsliv rankar och undersöker årligen näringslivsklimatet, det är den största undersökning som görs inom detta område. Förra året hamnade vi på plats 219 av 289 och sist i Stockholms län, det kan ingen vara nöjd med. De styrande i Upplands-Bro kommun har bestämt att inte använda resultatet av denna undersökning i sitt eget förbättringsarbete. Det tycker jag är synd för det är svårt att göra rätt om man inte vet vad som är fel.

Ett område som äntligen förtjänar positiv uppmärksamhet är grundskolebetygen.  Våra skolor förbättrar sig sakta från ett bottenläge, långt under snittet i länet, men riktningen är rätt. Lärarnas riksförbund rankar också kommunerna i landet ur skolperspektiv, vi hamnade i mitten.  De kommuner som kom före i Stockholms län har genomfört valfrihet och mångfald, de ser detta som en självklar service till invånarna. I Upplands-Bro har valfriheten inte ökat under den senaste mandatperioden.  Mycket kan man lära av goda exempel.

Upplands-Bro kan bättre!

 

Irène Seth

Oppositionsråd (M)

Upplands-Bro kommun


Fantastisk föreläsning och prevention i skolan

2010-02-27

Nu slog förkylningsviruset till igen och är sedan några dagar hemma och hostar och snyter mig.

Men strax innan jag knockades var jag på en fantastisk föreläsning på kommunen om prevention i skolan, skolmetoder och Skol-Komet med Martin Karlberg.

Det handlade helt enkelt om hur man bäst leder in stökiga barn på rätt bana. Ett flertal studier visar att ungefär 10% av barnen i Norge, Danmark och Sverige är bråkiga och störande. Problembeteenden av detta slag är omkring tre gånger vanligare hos pojkar än hos flickor. Stabiliteten i problembeteendet har i ett flertal studier visat sig vara tämligen hög. Trots att det allmänt sägs överallt att problemen bara ökar….

Men var gör man då jo:

·         Tar reda på hur mycket som förekommer och när

·         Sätter in parallella insatser

·         Var tydlig med vad som vill åstadkomma

·         Ger eleven möjlighet att knyta an till skolan

·         Uppmärksammar allt positivt

·         Skaffar mentorer

Så enkelt är det och så svårt. Sammanfattningsvis var det en mycket inspirerande föreläsning som egentligen handlade om ledarskap. Skulle önska att alla som arbetar med att leda människor fick tillfälle att ta del av denna föreläsning.   För barnen blir vuxna och fortsätter sitt beteende.

De styrande i Upplands-Bro kommun vill inte ens vill undersöka om våra egna barn med nueropsykatriska funktionshinder är nöjda med de insatser enligt belsut i fullmäktige den 25 e februari. Det är att använda våra resuser ineffektivt och okänsligt.
Det är att beklaga och det vill vi ändra på; Upplands-Bro kan bättre!

Irène Seth


En vecka i företagens tecken

2010-02-17

Några highlights

Det första stora intrycket gjorde Markus Uvell från Svenskt Näringsliv i onsdags. Han redovisade partisympatier på ett helt imponerande professionellt sätt.  Vi politiker sysslar gärna med detta och det märks när någon tillför något extra!

 På kvällen var det auktion för Barnhjärtan - hjärt och lungfonden, många dramatiska berättelser.  Vissa barn och föräldrar är riktigt drabbade och när man hör deras berättelser så bleknar ens egna besvär till småsaker att fördriva dagen med.  Som politiker är man mycket privilegierad och får chansen att möta helt enastående människor .

Helgen förmörkades av Anders Satrells FP helt ogrundade påhopp på oss borgerliga politiker i Upplands-Bro.   Det är faktiskt sällan som politiker i hans ställning kommer med anklagelser som saknar grund.  Jag tycker annars i stort sett att svenska politiker är mycket seriösa och sällan sysslar med personliga påhopp, osanna anklagelser, skrämsel och dessutom är jäviga, men ibland blir man riktigt besviken. 

Veckan slutade till slut ändå konstruktivt med ett seminarium på Stockholms Handelskammare om vad som behöver förbättras för att vårt näringsliv i Stockholm skall blomma

Viktiga frågor som måste lösas

Trängsel på vägar och spår

Bostadsbristen

Långsam planprocess

Skattetrycket

Inga dramatiska nyheter men sannolikheten att de rödgröna ens förstår att detta är problem är liten. För Upplands-Bro’s skull hoppas jag att FP väljer att komma tillbaka till alliansen. Jag tror att väljarna vill det och för den skull är jag är beredd att lägga allt gammalt groll åt sidan och bara blicka framåt, för som det nu är gör det inte gott för Upplands-Bro kommuns näringsliv.


Björn Örås Bro Hof Årets Entreprenör !

2010-02-08

Björn Örås årets entreprenör i Sverige – härligt .

Utnämnd i tuff konkurres – följ länken

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ernst_young/pressrelease/view/bjoern-oeraas-aer-sveriges-fraemsta-entreprenoer-368898

Vi är verkligen stolta över att ha årets entreprenör som företagare i Upplands-Bro och verkligen beklagligt att kommunen inte på ett smidare sätt lyckats lösa tvisten om gränsdragningen av golfbanan . Givetvis skall alla vara lika inför lagen men ingen skall behöva behandlas särskilt hårt som Björn Örås blivit behandlad av kommunens Bygg och Miljönämnd.  De hade kunnat komma överens på ett för alla mycket bättre sätt. De styrande ville inte ens  åka och lyssna på hans argument trots att man gjort så i andra fall -- åkt ut till företagaren och lyssnat.  Även när ledmötet i nämnden varit utsatta och då har man lyckats komma överens på ett mycket smidigare sätt. 

För många år sedan när Skaltek blev årets företagare i Sverige fick kommunens egen företagarförening inte utnämna Skaltek  till årets företagare i Upplands-Bro för den dåvarande politiska ledningen i kommunen. Vi har olyckligtvis en tradition av att inte uppskatta våra egna duktiga företag. Detta avspeglar sig i vårt näringslivsklimat som Svenskt  Näringsliv årligen undersöker.  Vid senaste Kommunstyrelsen beslöt de styrande att vi inte ens skulle använda denna undersökning för att bli bättre. För att göra rätt är det bra att veta vad som är fel eller så soppar man huvudet i sanden? Avgör själv!

Vi vill förändra kommunens attityd till näringslivet.   Där finns det mycket att göra.

Irène Seth


Två viktiga och lärorika besök i verkligheten

2010-02-04

Kvinnojouren Anna som gör ett fantastiskt jobb för utsatta kvinnor, snacka om utanförskap.

Man kan verkligen undra varför kvinnan skall behöva flytta, varför vi har en lagstiftning som inte försöker förmå mannen att ändra sig istället?  Vill ge en eloge till Yvonne och många med henne som startat och drivit kvinnojouren Anna helt ideellt under många år. Till slut har vi fått hjälp av kommunen och de kommer vi kvinnor i fullmäktige tillsammans se till att det får vara kvar.

UBG Upplands-Bro gymnasiet och kampanj med våra duktiga MUFFARE Armin, Ken och Angelina. De vet minsann precis hur man kampanjar och väcker unga människors intresse. Det är ett  privilegium att få vara med och lära sig. Bilderna är från vår kampanj på UBG.


RSS 2.0