Höjd kvalitet inom äldreomsorgen

2012-11-14
Högre kvalité för äldre och personer med funktionsnedsättning
16,4 miljoner kronor vill Alliansen i Upplands-Bro satsa på äldre och människor med funktionsnedsättning. Pengarna ska främst användas till mer personal och utbildning av medarbetare.
Individens rätt att själv välja ska prägla verksamheten. Lagen om valfrihetssystem, LOV, blir nu verklighet även i Upplands-Bro och medborgare kan själva välja att anlita andra utförare än kommunens egen inom bland annat hemtjänsten, avlösarservice och ledsagning. Detta är ett steg till ökad kvalitet.
De lokala värdighetsgarantierna inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning ska implementeras. Medarbetare ska rekryteras och utbildas på olika nivåer inför den nya lagstiftningen om bemanningen på demensboenden.
– Trots tuffare tider kan vi tillföra ytterligare 16,4 miljoner kronor tack vare ordning och reda i ekonomin och tidigare sparade medel, kommenterar Irène Seth, gruppledare Moderaterna.
– Vi är medvetna om att ytterligare tillförda medel inte är liktydigt med ökad kvalitet. Vi är övertygade om fokus och respekten för varje individs vilja att själv bestämma och välja ökar kvaliteten inom omsorgen, säger Tina Teljstedt (KD), socialnämndens ordförande.
För att säkerställa kvaliteten hos samtliga utförare, såväl kommunala som privata, ska regelbundna uppföljningar genomföras.
Det nära arbetet med personer som vårdar eller stödjer en närstående ska fortsätta utvecklas och stödjas.
– Volontärverksamheter är ett mycket viktigt komplement till kommunens eller alternativt drivna verksamheter, säger Yvonne Stein, gruppledare Folkpartiet.
I

Duktiga Lärare ska belönas

2012-11-09
2012-11-08
Pressmeddelande
Duktiga lärare ska belönas
Klassrummet är en av Sveriges viktigaste arbetsplatser. Kvaliteten i lärares kunskaper, förmågor och handlingar i undervisningen skapar förutsättningar för elevers lärande och kunskapsutveckling. Duk¬tiga lärare är avgörande för undervisningens kvalitet. Kompetenta lärare ska uppmuntras. Att lärare tar sig an utmaningar på ett framgångsrikt sätt ska synas i högre lön.
- Elever i våra skolor ska känna att våra lärare tror på dem och har höga förväntningar. Detta stärker elevernas självkänsla säger Utbildningsnämndens ordförande Yvonne Stein (FP).
I budgeten tillför vi utbildningsförvaltningen den generella löne- och priskompensationen på över 9 miljoner kronor. Utöver detta tillför vi ytterligare 1 miljon kronor som ska gå till att belöna duktiga lärare som visar särskild yrkesskicklighet. Med denna satsning på lärare tillför vi medel som i princip täcker lärarnas löneök¬ning.
Det ska finnas en beredskap för det kommande regeringsförslaget om att det ska bli lättare för lärare att göra karriär. Två nya karriärsteg för lärare föreslås införas i förslaget – förstelärare och lektor.
- Utökade karriärvägar för lärare höjer undervisningens kvalitet samtidigt som det bidrar till att höja lärarnas status och göra yrket attraktivare. Vi ska även sträva efter att inrätta fler lektorstjänster på gymnasiet säger Kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M).
Lärares främsta arbetsuppgift är att undervisa. Lärare ska ha tid för eleverna och för undervisning. I samtal med lärare förs ofta fram att administration tar onödigt mycket tid från undervisning.
- Arbete med att minska lärarnas administrativa uppgifter pågår. Lärarna ska ges förutsättningar att utöva sitt yrke på ett bra sätt avslutar Yvonne Stein.

Irène Seth
Kommunstyrelsens ordförande/Kommunalråd/
Ansvarig för näringslivsfrågor
Tfn 08-581 692 06

Alla barn och ungdomar ska kunna lyckas

2012-11-01
Alla barn och ungdomar ska kunna lyckas

Upplands-Bro är en ung fortsatt expansiv kommun med många barn och ungdomar.
Antalet barn i förskola och grundskola ökar. Upplands-Bros skolor ska vara bland Stockholms läns bästa skolor. Våra barn är framtidens vuxna och Alliansen i Upplands-Bro satsar på barn och ungas utbildning och fritid.
Tack vare god ekonomisk hushållning med ett sparande under de närmast föregående goda åren, kan vi under lågkonjunkturåret 2013 tillföra vår utbildningssektor nästan 30 miljoner av vårt totala reformutrymme om över 50 miljoner.

Framtiden börjar i skolan. Förskolan ska utveckla arbetssätt som främjar barns språkliga utveckling och matematiska tänkande. Alla barn ska kunna lyckas i skolan. Alla elever i grund och gymnasieskolan ska få möjlighet att förbättra sina resultat. Lärarna ska tro på sina elever och ha höga förväntningar så att varje barn kan utvecklas efter sin fulla förmåga. Lärarna, deras kompetens och förväntningar är avgörande för elevernas möjlighet att lyckas i skolan.

Elever i grundskolan och gymnasiet som inte uppnår målen ska ha rätt till extra hjälp i form av speciallärare, läxhjälp, extra lektioner och sommarkurser. Barn kan av olika anledningar vara i behov av särskilt stöd under kortare eller längre tid. Barn med behov av särskilt stöd ska tidigt uppmärksammas och få det stöd de behöver för sin fortsatta utveckling. Vi följer i budgeten upp den tilldelning med hjälp av AFA-pengar som vi i år gjorde till barn i behov av särskilt stöd. Elevers möjlighet att fullfölja sin skolutbildning med minst godkända resultat är en förutsättning för att de senare i livet ska kunna välja ett yrke som de trivs med.

Vi gör insatser för barn och unga under hela deras uppväxt.

Några specifika insatser 2013
Full kompensation för flera barn i förskolan 1.3 miljoner
Full kompensation för flera barn i grundskolan 5.6 miljoner
Förstärkning till barn med särskilda behov 3.0 miljoner
(förstärkning 2012 på 3.0 miljoner)
Höjd kvalitet inom skolbarnomsorgen (fritids) 1 miljon
Läxläsning 100 000 kr
Sommarskola 100 000 kr

RSS 2.0