Spännande, utmanande och roligt som alltid!

2012-04-22

Knacka dörr ger så mycket tillbaka

Marcus och jag gick i Råby två gånger denna vecka och människorna i Upplands-Bro är kloka, de trivs och är stolta över sin kommun. Det är en förmån att kunna gå runt och lyssna till dem. Klart att det finns problem i vardagen som vi alla har men genom att lyssna kan vi lösa det till det bättre tillsammans. Politiken ska utgå från våra medborgares aktuella liv. Vi ska ödmjukt lyssna på våra medborgare och inte bara ha egna lösningar först utan skapa ett Upplands-Bro tillsammans.  

Kommuninvest stämma handlade självklart mycket om finansiering men Carin Götblads föredrag om polisens arbete var mycket intressant och Pär Johanssons berättelse om Glada Hudik Teatern var mycket inspirerande. Tur att det finns eldsjälar som förändrar världen. Verkligen tråkigt att Janne Josefsson förstört så mycket för funktionshindrade på många sätt.  Han sårade verkligen det fantastiska funktionshindrade skådespelarna och deras familjer i Glada Hudik gänget.

Under hela veckan fick vi en ständig påminnelse om riktig ondska från rättegången mot Brevik, han är verkligen ett monster.  Undrar hur han blivit så här. Det viktigaste är att vi lär oss att inte skapa monster och att låsa in dem som finns för att skydda alla goda människor som gör gott. Tycker alla unga från Utöya som var med är stronga som fortsätter sitt viktiga arbete. Jag delar inte deras poltik men har stor respekt för deras arbete.

I slutet i veckan var det slutrevision av kommunens årsredovisning och vi fick faktiskt beröm av revisorerna --- det var en stor skillnad mot förra året. Vi hade förstås förbättrat oss vårt första hela egna år men även våra lekmannarevisorer hade genomgått en metamorfos och uppträdde professionellt och välbalanserat.

Veckan slutade med en mängd dressyrtävlingar både till Örebro med Helena och hemma där Carolines häst Morran vann och hela Stäketslaget vann lagklassen.

Nu full fart mot en härlig vecka med mycket arbete för Upplands-Bro en kommun att vara stolt över .

Irène

 


Påskveckan 2012

2012-04-09

Påskveckan 2012

Händelsrik som alltid och mycket uträttat men börjar bli otålig att vi inte kommit längre alltid lika stressigt att en mandatperiod bara är 4 år och att det tar minst 8 för att vända en kommun som Upplands-Bro i rätt riktning. Det blir säkert bättre gjort om man inte förändrar överallt samtidigt men vi har inget val, vi har röstats fram för att väljarna ville ha förändring och då gäller det att leverera. Förvånas och njuter av medarbetarnas engagemang och energi.

Höjdarupplevelsen i veckan var Företagsfrukosten på Bro Bålsta Golfklibb med över 110 deltagare.  Det var både Håbo och Upplands-Bro kommuner som arrangerade. Tidsnöd som vanligt; Upplands-Bro kommun men näringslivschef Mathias Forsberg, Håbo kommun med Håbo Marknad, månadens företagare Anna Lauritzen, Kilenkrysset med VD Jan Persson , Flygakrobater: företagaren och piloten Jakob Holländer, 10 mila 2013. Spännande projekt allesamman.  Det som jag minns bäst är Jan Persson som bestämt sig för att bara jobba med människor man gillar och Ridskolechef Anna Lauritzen som satsar på att växa trots att konkurrensen hårdnar och efterfrågan minskar härligt med entreprenörer!

Onsdagen var full med viktiga möten först KS beredning med 26 ärenden bland annat planprogram för Ådö det kommer att bidra till bättre vattenkvalitet i Mälaren runt om och ge de som ändå bor där en chans till drägligt boende.  Vårt yttrande över Trafikverkets kapacitetsutredning och äntligen börjar man från officiellt håll att man räknat fel på takten i befolkningsökningen. Upplands-Bro kommuns årsredovisning och årets resultat löser en del av vårt helt nödvändiga ekonomiska buffertbehov. Äntligen Gång och Cykelplanen!!!!!!!!!!!! IT upphandlingen så viktigt och så gediget gjort.  Upphandling av Hagtorp, regler för årets Upplands-Broare och årets kommunala arbetsplats och många andra viktiga beslut skal tas den 18 april. Kan inte vara med så Yvonne leder och det kommer hon att göra med den äran men kommer faktiskt att längta till KS. 

Eftermiddagen tog vi beslut om detaljplanen för Ringvägen i SBU.  I förslaget har vi verkligen anpassat bebyggelsen till de omgivande husen men tyvärr är det bara att räkna med överklaganden.

Alla vill ha utveckling men ingen vill ha förändring inte nära i alla fall.

De som kommer att överklaga, de kommer att lägga ner tid, pengar och kraft på att överklaga och det kommer inte att leda till något annat än att projektet tar tid. Det är att lura folk tycker jag att ge dem hopp genom de regler vi har för överklaganden som i 99% av fallen inte leder till mer än fördröjning.  Tycker inte att det är demokrati utan mer skenhelighet. Övertygad om att det kommer att bli ett fantastiskt område som kommer att bidra till kvalitetsökning inne och ute runt Ringvägen.

På kvällen hade vi moderatmöte med riktigt bra stämning och vi pratade mycket framtid. Madeleine satt ordförande denna kväll och det skötte hon med den äran!

Resten av veckan har det varit mycket familj 20 stycken på påskafton och mamma har bott här och det har varit så trevligt. Johan blir allt mer som förr och våren kommer smygande med små blommor lite här och där.

Irène


Upplands-Bro en kommun att vara stolt över!

2012-04-03

Upplands-Bro - en kommun att vara stolt över

 

Upplands-Bro är till ytan en av de större kommunerna i Stockholms län. Vi är omgivna av vatten med tretton mil Mälarstränder och femtio öar. Bro växer ner mot Mälaren med lägre bebyggelse i form av Trädgårdsstaden i närheten av Svensk Galopps nya Huvudstadsbana. Kungsängen vid Mälaren är högre och mer stadslikt genom Ringvägen kompletterat med parklandskapet vid Korsängen. Detta tillsammans med en expansiv landsbygd ger oss mycket goda förutsättningar att erbjuda attraktiva bostäder. Vi är nu 24 000 invånare och fyller 60 år.

 

Genom vår tillväxt och goda budgetdisciplin har Upplands-Bro kommun en ekonomi i balans och 2011 års överskott på 29,8 miljoner kr är det bästa resultatet sedan 2007.

 

Vår grundsyn är att Upplands-Bro kommun är till för att ge våra medborgare och företagare god service. Detta manifesteras bland annat genom vårt nya kundcenter – en väg in för kundens bästa. Utvecklingen av hemsidan och fler möjligheter till e-tjänster pågår ständigt.  

 

Vi har under året bland annat beslutat om att bygga ett kulturhus i anslutning till kommun-huset, centralt i Kungsängen. I Bro ska parken och i viss mån huset vid Kvistaberg rustas. Den nya IP i Kungsängen som invigdes i början av december är mycket populär och ett bra skyltfönster mot E18.

 

Under 2011 har samarbetet med näringslivet intensifierats genom vår nye näringslivschef. Den nya skollagen som gäller alla nivåer sätter också entreprenörsanda och företaganden i fokus i skolan.

 

Arbetet för ökad måluppfyllelse i skolan är intensiv och vi har långsamt förbättrat våra meritvärden. Det räcker inte, men vi är på väg. Trots fallande årskullar i gymnasieåldrarna lyckas vårt gymnasium attrahera en stabil mängd elever, även från andra kommuner.

 

I samverkan med polisen har skolorna och socialtjänsten fördjupat sitt förebyggande arbete.  Volontärverksamheter såsom anhörigföreningen, kvinnojouren Anna, lokalavdelningar för handikapporganisationer, pensionärsorganisationer, polisens volontärer och Unga för Unga är nödvändiga komplement till socialtjänsten.

 

Valfrihet för våra medborgare är en del av vår kvalitetsutveckling inom välfärden och vi inför LOV (Lagen Om Valfrihet) under hösten 2012.

 

Upplands-Bro är en grön kommun och vi är antagna som medlem i Sveriges EKO kommuner. 

 

Upplands-Bro är en allt friskare och mer välmående kommun. Det är otroligt glädjande att sjuktalen för våra egna medarbetare har halverats de senaste åren och vid utgången av 2011 var vi sjätte (2010=sjunde) bästa kommun i Stockholms län med ett sjuktal på endast 5,0 %.

Arbetslösheten i kommunen sjunker och vi ligger under snittet för länet och landet.

 

Upplands-Bro ska vara en attraktiv kommun för företagande, boende och anställda.

 

 

Irène Seth (M)

Kommunstyrelsens ordförande


Imponerande besökt på Tjustaskolan och Håbo Tibble Förskola

2012-04-01

Besök på Tjustskolan och Håbo-Tibble Förskola

Vilken inspirerande miljö, duktiga barn och engagerade medarbetare med Rektor Hans Dégardh i spetsen. Det är svårt att förstå att vi har problem med bristande kunskap i Upplands-Bro kommun. Jag är i alla fall bara imponerad av det arbete men gör i Tjustaskolan. Flera av barnen vi träffade hade haft minst en förälder i skolan och säkert en del far och morföräldrar också. Skolan har klarat de förändrade kraven på utrymmen och arbetssätt med kreativitet och små innovationer.  Det var mycket ombonat med nya gardiner och sådan som skapar trivsel.

Totalt med alla barn i förskolan och skolan är det 200 barn och inget tyder på att detta skulle förändras radikalt, en del åldersgrupper hade färre barn men så var det fler i nästa.  Skolan har bra ekonomi och klarar sig m.a.o. bra på detta antal så der räcker om vi tillåter även landsbygdens att utvecklas och bebyggas. Så var det inte förr men det håller vi på att andra på.

En solskenshistoria helt enkelt och det lade grunden för bra arbetsvecka i solens och våren tecken. I slutet av veckan åkte våren på ett bakslag men det var väl lite tidigt med + 15 grader i mars.

Grattis till duktiga Josephine som tog sig till final i Sveriges Mästerkock. Hon kämpade väl och det var så nära och hon kunde lika gärna ha vunnit men ... Josephine har i alla fall gjort enastående bra reklam för UBG s restauranglinje och Kungsängen det är faktiskt så att man blir tårögd fantastisk stolt.

Tack Josephine och tack Tjustakskolan och Håbo Tibble Förskola

 

Irène  


RSS 2.0