Att vara politiker är en fantastisk förmån

2010-04-26

Att vara politiker är en fantastisk förmån.

Det är en dörröppnare till möjligheten att förbättra för många fler än sig själv. Drivkraften för de allra flesta politiskt engagerade som jag träffat är att kunna göra livet bättre för andra. Denna drivkraft gäller oavsett politisk färg. Konflikten mellan politiker uppstår eftersom man är övertygad om att ens egen väg är den enda rätta.

I media ligger fokus ofta på just konflikter och skandaler, istället för alla de bra saker som faktiskt sker.  Enighet och grundligt arbete är inte lika säljande.

Uppfattningen är ofta att politiker borde vara bättre än alla andra. Visst vore det bra, men de flesta politiker är som folk är mest.  Det kan innebära att de inte lyssnar eller frågar hur folk egentligen vill ha det, men att skapa bättre möjligheter för fler förenar.

Just nu håller vi i Upplands-Bro på att fatta beslut om att anlägga en ny idrottsplats (IP) vid motorvägsavfarten i Brunna. Den gamla IP är förbrukad. Tjänstemännen har under flera år noga övervägt olika platser, mätt buller, undersökt marken, räknat hur många barn som får det närmare eller längre bort, tagit in anbud och räknat på vad det skulle kosta att genomföra, driva och finansiera osv.

Till slut så får vi politiker ett underlag för att fatta beslut. Alla partier vill kunna erbjuda våra barn och ungdomar bättre förutsättningar för idrott men, en del partier bråttom, andra tycker att det viktigaste är att vi är säkra på att vi har råd, någon beklagar att det inte gått att få sponsring från näringslivet osv. Vi skall rösta om detta den 6 maj i fullmäktige.

Följ debatten på www.upplands-bro.se

Välkommen att engagera dig!

[email protected]

Ps Tack Håkan Sundström för komplimangen DS


Moderaternas Kommunala Rikskonferens gav mycket energi

2010-04-21

Härlig stämning på Moderaternas Kommunala Riks Göteborg

Vi var många från Upplands-Bro och det var en härlig stämning i vår grupp och på hela konferensen. Det var intressanta och utvecklande seminarier och vi spred ut oss bra. Några ”High ligths” var Anders Borg som på ett lättfattligt sätt förklarade svåra saker och vilken tur att han varit så stark och hållit i när alla velat ha mer pengar, nu har vi en ekonomi med mycket bra förutsättningar, en av de bästa i Europa. Per Schlingmann beskrev hur de rödgrönas fuskbygge skulle drabba Sverige, kul liknelse. Fredrik Reinfeldts avslutningstal var som vanligt mycket ansvarsfullt, insiktsfullt och visionär. Han beskriver en positiv och öppen framtid där i alla fall jag vill befinna mig. Han har dessutom  mycket mer humor än vad man förstår om man bara sett honom på TV. 

Det finns hopp att vi vinner igen men alla måste hjälpa till, alla som vill att vi skall vinna och det räcker inte med att rösta mer måste göras.

Självklart släppte någon en nyhet som var från 2001 eller 2002 eller inte alls, så är det varje gång. Någon släpper en ickenyhet om någon tveksam skandal som är gammal eller icke existerande för att flytta fokus från det våra positiva nyheter. Men vulkanen överträffade denna gång alla fokus skiften och det är väl bra att vi får pröva på att leva i Miljöpartiets framtids vision med endast långa transporter på tåg, bussar och vägar. Jag förstår faktiskt inte hur detta medverkar till en renare och öppnare värld men det kanske inte var detta som är meningen .

Irène Seth   


Det är kul att möta elever som trivs!

2010-04-14

Det är kul att möta elever som trivs!

Det är det sammanfattande intrycket av besöket på Källskolan i Kungsängen måndagen den 12 april. Det var en hjärtligt och positiv stämning till skolan och lärande bland elever. Ett gott exempel som fler skolor kan lära av.

Källskolan är en friskola, en av mycket få i vår kommun. Jag tycker det vore väldigt bra om de få friskolor vi har och kommunens egna skolor skulle kunna träffas och utbyta erfarenheter genom kommunens försorg. Så sker inte nu. Säkert kunde friskolorna också kunna lära sig av våra kommunala skolor. Konkurrens utvecklar alla skolor det har forskningen visat och det är kommunens uppgift att se till att detta kunskapsutbyte sker smidigt och effektivt.

Bitr. Rektor Claes Bystedt gav oss en härlig beskrivning av både det som var svårt och det som var lätt i skolans vardag.  Det är verkligen duktigt av en skola att bara några år efter ett kniv angrepp på rektor  vara så ödmjuka och positiva till sin uppgift.

Irène Seth

 

 

 


Vem ställer upp för föräldrar med intellektuella och emotionella funktionshinder?

2010-04-11

Vem ställer upp för föräldrar med intellektuella och emotionella funktionshinder?

Sverige är numera ett inkluderande samhälle där funktionshindrade enligt lag skall ha samma möjligheter att leva ett vanligt liv som alla medborgare.  Det är det enda rätta och mycket bra, äntligen skulle man kunna säga. Det innebär att i Sverige uppmuntras alla att jobba, skaffa eget boende, leva ihop med en partner osv. Det är bra. Då vill de allra flesta ha barn, det är helt naturligt och bör inte komma som en överraskning för någon.

Här börjar problemen för människor med intellektuellt eller emotionellt funktionshinder, för barnen tas väldigt ofta ifrån dem. Syftet är gott. Samhället ser till barnets bästa och det är bra och skall fortsätta vara så. Men vem tar hand om konsekvenserna? Varför säger inte samhället innan vad samhället tänker göra?  Det är ofta en del i funktionshindret att inte naturligt se konsekvenserna. Det är syniskt att låta människor skaffa barn, vänta barn, föda barn och sedan ta barnet ifrån dem. Särskilt oaktsamt är det när alla förstår det oundvikliga utom de blivande föräldrarna själva. Det är att svika. Det måste finnas en chans för föräldrarna att förstå att detta kan hända och någon som har som uppgift att prata med dem om det. Samhället måste erbjuda den hjälpen. Att deras barn tas ifrån dem kan bli deras och deras familjers värsta upplevelse.  Det är inte omtanke om de allra svagaste det är att stoppa huvudet i sanden.

Jag önskar att det kunde vara detta debatten i Dagens Samhälle kunde handla om; hur vi kan göra det bättre för människor med intellektuella och emotionella funktionshinder som vill skaffa barn och hur det kan bli bättre för deras barn. Vem som är minst fördomsfull är en ganska onödig debatt. Det gäller att fokusera på vad som är möjligt.  Alla människor är olika, så också människor med funktionshinder det är därför det inte finns några enkla lösningar. 

Ledsen blir jag när jag läser inlägg av politiker som skall läxa upp föräldrar till funktionshindrade, förhoppningsvis mot bättre vetande. Vi kan vara utan det.  Jag är mycket glad att det inte är så i min kommun Upplands-Bro.  Tack för det!

Irène Seth

Oppositionsråd (M)

Mamma till en dotter med funktionshinder som precis som många andra gärna vill ha barn.

 


RSS 2.0