Klarar Upplands-Bro den ekonomiska krisen?

2011-10-03

Det är en berättigad fråga i dessa orostider. Upplands-Bro kommun har en ekonomi i balans och ordning och reda i ekonomin. Vore det inte för den oro som finns runt oss skulle läget inte vara allvarligt men nu ser det ut som det gör i Europa och USA. Sverige är ett av de mest exportberoende länderna i världen och självklart kommer även vårt lands ekonomi drabbas av att andra länder inte skött sin ekonomi lika bra som vår regering gjort.

 

Upplands-Bro är inte heller inte någon isolerad ö. Nu gäller det att förbereda oss för den konjunkturnedgång som kommer och det gäller också Upplands-Bro. Vi är en av få kommuner i landet som under många år inte byggt upp någon säkerhet i en buffert för orostider. Det skall vi börja med nu det är ett av våra långsiktiga mål i alliansen.

 

Årets budgetarbete kommer att präglas av försiktighet och trygghet vi kommer att få göra stenhårda prioriteringar inom alla förvaltningar. Vi tror att det går att göra mycket med de resurser vi redan har.  Vi prioriterar ansvarstagande för framtiden.

 

Irène Seth


Vi tar vårt ansvar i miljöfrågan

2011-10-01

Vi tar ansvar för miljön

 

Upplands-Bro gör en rivstart även i miljöfrågor.

 

Vi har nu miljöplan. Beslutet var enigt. Enighet över partigränserna är en styrka i många frågor och miljön är en sådan fråga.

Vi har nyligen blivit antagna som medlem i Sveriges EKO kommuner. Föreningen som finns i många länder har 83 kommunmedlemmar i Sverige, som utbyter erfarenheter och lär av varandras goda exempel.   Genom gemensamma nyckeltal följs utvecklingen upp så att den går mot en hållbar utveckling. Vi anställer en miljöstrateg för att fatta kloka och effektiva långsiktiga beslut i miljöfrågor.  

 

Vi har genomfört en bullerutredning för att kartlägga bullerstörningarna i kommunen. Nu skall vi lägga upp en plan för åtgärder. I många fall är det buller från statliga vägar (t.ex. E18) som behöver åtgärdas. Då skall Trafikverket gå in med medel, men vi är beredda att i vissa fall även gå in med våra skattebetalares medel utan att äventyra vår ekonomi.   

 

Vi anlägger flera gång- och cykelvägar, den första till Bro kyrka invigdes den 30 september

 

Om bullerfrågorna vid Veckholms skjutfält så har Upplands-Bro kommun i ett skarpt remissvar 2009 i en enig Bygg och Miljönämnd uttalat att ” vi avstyrker försvarets utökade verksamhet om skjutningarna inte begränsas och bullrets effekter i närliggande naturområden redovisats och bedömts”. Vi står starkast om vi håller ihop alla partier i kommunen för att lyckas påverka försvarsmakten och inte gör onödig partipolitik för egen vinning av denna viktiga fråga.

 

 


RSS 2.0