De borde heta resursbarn

2009-11-24

Benämningen ensamkommande flyktingbarn är helt fel. De är unga starka människor som vill skapa bättre villkor för sig själva och sina familjer. Vi har helt fel syn.

Hur kan det komma sig att vi anser att det var de starkaste som utvandrade till Amerika från många av världens olika hörn och det var därför som amerikanarna blev så duktiga på att starta företag och ta sig fram.  När samma sak händer i Sverige så ser vi bara ett problem?  Nya svenskar är duktiga på att driva och starta företag, vi kan lära av dem. När unga nya svenskar tar sig hit under svåra omständigheter är det inte mindre imponerade.  V i har fel när vi sätter på oss ”tyck synd om”-ögonen när det gäller människor som vill hit för att få det bättre.

De är starka unga människor som har tydliga mål för sitt liv. Jag känner flera och de har alla en mycket klar bild redan i 15-årsåldern vad de vill jobba med. En kille går redan efter drygt ett år här i Sverige på hotell och restaurangskola här i Upplands-Bro och kommer sannolikt att få jobb om några år.

Vi behöver unga människor som kan jobba och försörja oss när vi blir gamla. Även om vi just nu har hög arbetslöshet bland ungdomar så kommer det om några år, när fler av 40- och 50-talisterna går i pension behövas många unga människor att ersätta dem.  Kom ihåg att de flesta unga människor som vill jobba faktiskt har jobb.

De unga som kommer är oftast tonåringar och även om en del av dem inte är duktiga på att läsa eller skriva så kommer vi att lyckas lära dem det och andra färdigheter för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden på mycket kortare tid än deras faktiska ålder. De kostar oss ingenting innan de kommer hit det verkar som vi inte vill se det.

Givetvis har många varit med om mycket som våra egna tonåringar sluppit, men det innebär inte att alla bara är ett problem. Tvärtom så tror jag även att dessa svåra berättelser kan få våra egna tonåringar och andra att inse vilket fantastiskt land Sverige är och hur viktig demokrati och fred är.

Välkomna dem och se dem som resurser!

Irène Seth

Oppositionsråd (M)

Upplands-Bro kommun


Det var länge sedan så det blir långt

2009-11-22


Det var så länge sedan men vi inom politiken har sysslat med det viktigaste vi har inom politiken BUDGET
Den skall tas på torsdag den 26 november på Budgetfullmäktige från kl 8:30 på morgonen, Välkomna! 
Det är alltid lika spännande och det är då vi verkligen berättar vad vi vill - vad som skiljer oss åt inom politiken.
Annars har jag träffas så många duktiga kommunala tjänstemän
Ali Rashidi flyktingsamordnare Vi är duktiga på att ta emot unga och gamla nya svenskar
Eva Gathe Kungsängens Service hus som chefar över vår egen hemtjänst
Marja-Liisa Sten från myndigheten inom Socialen
Carola Sjövall Norrgården
Gunilla Haake LSS verksamehten
och det bestående minnet är engagemanget som alla visar och jag tror inte det blir mindre om vi konkurrensutsätter jag tror faktiskt att det allra flesta av våra duktiga enheter klarar av att matcha konkurrens och då äntligen blir positivt uppmärksammade även externt.
Vi besökta också Bro Bygghandel och Per Forsberg som är en legendarisk ordförande för Företagaran i Upplands-Bro.
Nog har vi många "små" företagare som är något helt unika i sin gärning

Ekonomiskt tillväxt skapar vi genom att använda resurserna mer effektivt och sparsamt och genom att ta hand om varandra bättre. Sä tänker jag.
Till slut var jag med om en Manifestation mot mäns våld mot kvinnor som ordnades av kvinnorjouren ANNA i Upplands-Bro som är ett frivilligt engagemang av många Upplands-Bro kvinnor som borde bli mycket mer uppmärksammande. Det har under många år bedrivit sitt arbete alldeles för mycket i skymundan. Vet ni att sedan 2000 har 153 kvinnor i Sverige blivit dödade av någon som de älskat. De skall veta att de inte dog förgäves att detta har fått upp ögongen får något som vi aldrig kan acceptera. Det är aldrig kvinnans fel att hon blir slagen och det är fel och en tragedi för kvinnan, för barnen som ofta ser på och blir moderslösa och för mannen som inte sällan tar sitt liv. Det är vi som lever som måste se till att detta inte forstätter. Vi måste stå upp för att det är fel, ta hand om barnen och börja ta reda på varför mannen slår så vi kan hjälpa honom att sluta.

Irène


Irène

Caroline af Ugglas blir årets Upplands-Broare

2009-11-01
Det var det absolut viktigaste och roligaste som hände i veckan. Tänk att vi har två så kända och personliga kvinnor från Upplands-Bro; Annika Sörenstam och Caroline af Ugglas.
Härligt och hoppas det inspirerar fler.
Träffade också Ali Rashidi från komunens intergrations- och arbetsmarknadsenhet och det slår mig alltid när jag tänkter på de som flyr till Sverige; det är de tuffaste och starkaste de som tar saken och sin familj i sina egna händer, sedan tar de sig hela den långa vägen hit. När de väl är här får de inte jobba och en del blir då passiva och detta skyller vi på dem -- det är verkligen helt fel -- det är vårt fel. Låt dem ha initiativkraften kvar.  Det har Carloline af Ugglas massor av enerig och initiativkraft det är sådana som vi behöver i Sverige inte sådana som skyller allt på alla andra som tex. Sverigedemokraterna.

Iréne Seth

RSS 2.0