Inspirationsföredrag av Arne Wåhlstedt - tänk vad det går att göra i en kommun!

2009-10-21


Arne Wåhlstedt inspirerar Damerans Företagsbyrå på Ladan i Öråker, vår duktiga ordförande Monica antecknar flitigt.
Lokalen är en inspiration bara den. Damernas Företagsbyrå är en lokal mycket energisk småföretagarförening för kvinnor i Upplands-Bro. Gå gärna in på deras hemsida www.damernasforetagsbyra.se
Tänk vad man kan göra i en kommun! Helt otroligt att höra om Enköpings utveckling och mycket tack vara
Arnes drive, önskar att vi kunde göra samma sak i Upplands-Bro.
Enköping tyckte det var kris när de låg på plats 95 i Svenskt Näringslivs undersökning om näringslivsklimatet. Upplands-Bro ligger sämre än 200 av 289 kommuner .... men i kommunen har man valt att tyckat att det är fel på underökningen istället.
Tänk vilken fantastisk utmaning att ta tag i och förbättra resultatet istället.
Det finns mycket att ta tag i Upplands-Bro. Det är bra att det finns mycket att göra då behövs vi i den borgerliga alliansen. Arnes föreläsning var späckat med klokheter bland annat
Kommunen skall vara
Tillgänglig
Snabb
Det skall vara enkelt
och man skall leverera.
Det ni !!!!! Dett vill vi genomföra i Upplands-Bro från 1 november 2010.

Besök på en idyll mitt i verkligheten!

2009-10-15

Hela tisdagen var och besökte Tjusta förskolor och skola. Det var en idyll mitt i verkligheten. Programmet var enormt proffsigt upplagt och jag fick verkligen lära mig mycket; träffa elever, lärare, förskollärare, rektors gruppen osv.  Det är det bästa med att vara politiker att man kan komma på besök i verkligheten och bli så väl omhändertagen.  Även i en idyll finns dagliga problem och saker som skall lösas. Här löser man det i samförstånd. Förstår att föräldrarnas åsikter verkligen kommer fram och medarbetarna är väl medvetna om vad föräldrarna vill och försöker  ta hänsyn till det så mycket det går ja man riktigt kände att detta var en mycket positivt "byskola", det borde vara fler barn, medarbetare och föräldrar förunnat att ha det så här. 
Skolan hade verkligen kommit till rätta med på och avstigningsplatsen utanför sedan mitt förra besök. Inte för att jag inte såg andra behov eller förbättringsmöjligheter med detta var ett besök som verkligen inspirerade. Det mest inspirerande var som alltid barnen. Satt och pratade med elever från alla stadier från sexårsverksamheten och till och med 4 - 5 an och tänkte på vilken medvetenhet och kunskap det idag finns om mobbing, samhället och världen -- imponerande. Inte var min generation så insatta i allt vid så tidigt ålder undrar verkligen hur framtiden ser ut när dessa barn blivit så gamla som jag.
Det gäller att fortsätta utveckla bostäder på landsbygden för att trygga Tjustaskolans upptagningsområde på lång sikt just nu är det kö så det ser riktigt bra ut de närmaste åren.
Tack Hans, Maria och alla andra som gav mig Er tid och engagemang!

Inspirerande seminarium om utbildning och andra vägar till arbete

2009-10-14


Viktigt och inspirerande seminarium om utbildning och andra vägar till arbete fredagen den 9 oktober

Viktiga deltagare
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin
Jan-Olof Dahlgren Arbetsförmedlingen

Försämringen på arbetsmakrnaden verkar just nu ha planat ut i Stockholm, kan det vara sant? I Upplands-Bro ser det inte så bra ut men det är bara att hoppas att vi nu passerat botten.

Seminariet bubblade av positiva ideer och vad man kan göra, Scania berättade att de inte avskedade någon utan de utbildade istället vilket fantastiskt företag. Young Urban Momvement berättade om sitt arbete.  Carpe berättade om vilka pengar man kan söka för att utbilda personal som arbetar med funktionshindrade .. men pinsamt igen alla kommuner i Stockholm hade kontaktats, de flesta var med, några få hade tackat nej och en hade man helt enkelt inte fått kontakt med trots många samtal och mail................det var Upplands-Bro, så trött på att vi så ofta utmärker oss så att man måste skämmas.


Kommunens dåliga ekonomi öveskuggar allt

2009-10-14
I onsdags hade vi genomgång av tjänstemännens förslag till budget och det var ingen uppmuntrande läsning.  Vi behöver spara drygt 35 miljonter kronor om vi skall följa vårt eget direktiv om ett besparingsmål om 4%. Lyckligtvis har det kommit 17 miljoner från staten men det är "bara" hälften så det är klart att det kommer att märkas. Nästa år 2011 verkar just nu bli ännu sämre. Vi skall nu jobba med detta förslag inom den borgerliga alliansen och vi lägger fram vårt förslag den 11 november på Kommunstyrelsen. Det är det tuffaste vi varit med om på mycket länge.  Synd att kommunen inte följt rekommendation om att budgetera för ett överskott om 2% då hade det varit lättare och besparingen hade inte blivit lika tuff.
PÅ KS togs frågan om ett samarbete mellan EON och Ragns Sells upp; mycket intressant och det kan verkligen bli ett föregångsprojekt inom sopförbränning och vi kommer att spara mycket på trsnsporterna som nu går ända till Uppsala.
Det som skulle avgöras var om kommunen skulle börja jobba med detta uppdrag. Förslaget var att detta bara skulle ha prioritet två! att många andra projekt skulle komma före. Verkligen upprörande när vi samtidigt fått veta att det är mycket färre bygglovsansökningar.  Det mest beklagliga var att kommunen samtidigt vill passa på att tvinga fram ett detaljprogram inom själva Ragn-Sells området något som inte har stöd i svensk lagstiftning och som gör det krångligare och dyrare för detta företag. Inte konstigt att vi har så dåligt näringslivsklimat i Upplands-Bro; sämst i Stockholms län och på ca 240 plats av Sveriges 289 kommuner.
Detta vill vi ändra på när vi kommer till makten, det skall bli enklare och billigare för företagen så vi får fler företag och arbetsplatser. Här startas närmligen inte heller många företag enligt ny stastik.
Frågan om politikernas arvoden togs också upp, beklagligt att vi inte kommit överens innan och förstår inte hur vi skall bli det nu heller. Det bästa hade varit att rösta om detta för två år sedan när vi skulle gjort det och så fick alla partier renhårigt visa vad de tyckte.

Fullsatt kväll med grannsamverkan

2009-10-02


Verkligen imponerande!
Lars-Gunnar Claesson med hjälp av Waldemar Sandberg Dan Westberg och Lars-Olov Johansson hade dragit ihop hela 80 personer att tala om Grannsamverkan och Grannstödsbil.
Vår lokale polis Björn Svensson inledde och berättade vad man kan göra för att skydda sin bostad
Sedan kom nämnda herrar in och berättade vad som redan görs- det är mycket och om behövet av en Grannstödsbil. Hoppas nu kommunen får ändan ur vagnen och inte strular till det bara för att motionen om Grannstödsbil kommer ifrån mig.
Det viktigaste är att det kommer en Grannstödsbil precis som det var med det lokala poliskontoret i Bro, det viktigaste är att det blir av inte tack vare vem eller vilka.
Till slut berättade två f.d. yrkesförbrytare från KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) om vad KRIS gör och hur en tjuv tänkter.  Verkligen fantastiskt med KRIS som bland annat tar emot dömda när de kommer ut. De räddar många som i alla fall inte återfaller i brist på annat.
Kunde tyvärr inte höra allt om KRIS eftersom jag måste åka och hämta Helena och Alex på hundkurs i HåboTibble synd men man måste prioritera i livet
Tänk vad mycket bra frivilligverksamhet det finns i samhället och hoppas verkligen alla Grannstödjara känner sig så uppskattade att de fortsätter.  DET viktigaste är att vi alla hjälps åt och det var en sådan kväll, det mår samhället och alla människor bra av.


Irène

RSS 2.0