Fler ungdomsjobb i Upplands-Bro 2012

2012-03-15

I år erbjuder Upplands-Bro kommun 175 ferieungdomsplatser till elever i årskurs 9 och årskurs 1 och 2 i gymnasiet. Det är en kraftig ökning jämfört med förra årets 140. Kommunen vill också öka samarbetet med det lokala näringslivet för att minska arbetslösheten bland unga.

- I Upplands-Bro var 126 ungdomar i åldern 15-25 arbetslösa i januari 2012 och det är 126 för många, säger kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M).

- Vi tar nu krafttag. Vi ökar antalet sommarpraktikanter och prioriterar de företag och arbetsplatser som kan ge ungdomarna arbetslivserfarenhet, fortsatt praktik eller anställning.

Nyligen ordnades en näringslivslunch där företagare, politiker och skola möttes för att knyta kontakter. Där presenterades också kommunens mest framgångsrika UF-företag You Shine. Gymnasieungdomarna Amanda Bengtsson, Emil Pohjolainen, Emil Kasumovic och Linda Othberg är goda exempel på hur skolan kan rusta eleven för ett framgångsrikt yrkesliv.

– Vi ökar samarbetet mellan arbetsmarknadsgruppen, gymnasiet, näringslivet och vuxenutbildningen, säger Irène Seth. Näringslivslunchen med specialprogram kring skola och utbildning var ett led i detta.

Det ungdomarna kan göra själva är att välja någon av de utbildningar som har bäst förutsättningar att leda till jobb. Flera sådana finns i Upplands-Bro, där man bland annat kan utbilda sig till trafiklärare, yrkesförare, maskinförare och inom omvårdnad. Restauranglinjen fick förra året ett pris av Svenskt Näringsliv som den linje där alla hade jobb efter 5 år. Under året startar också en specialistutbildning för undersköterskor i äldrevård.

– Arbetslivet ser annorlunda ut idag, säger Irène Seth. Våra farföräldrar jobbade på samma jobb hela livet, men ungdomarna av idag kommer antagligen att byta yrke flera gånger. Mot bakgrund av det kan det vara värt att pröva en utbildning som gör att man får en fot in i yrkeslivet.


Lägre arbetslöshet under 2011

2012-03-05

Lägre arbetslöshet under 2011

Under 2011 var i genomsnitt 4 642 000 sysselsatta vilket är en ökning med 96 000 personer jämfört med 2010. Antalet arbetslösa minskade med 38 000 till 378 000 personer. Arbetslösheten var därmed 7,5 procent av arbetskraften vilket är en minskning med 0,9 procentenheter jämfört med 2010. Antalet arbetade timmar ökade med 2,1 procent till 143,9 miljoner per vecka.


Det finns så mycket positivt i livet

2012-03-04

Det finns mycket att glädja sig åt

·         Fattigdomen i världen har halverats p några år

·         Antal socialbidragstagare i landet har nästan halverats sedan ”peeken” på 90 talet

·         Sverige har en av de starkaste ekonomierna är världen

·         Samar betet i alliansen i Upplands-Bro går utmärkt, vi ger varandra positiv energi

·         Upplands-Bro växer så det knakar

·         Vi har äntligen fattat beslut om Kulturhuset och nyligen invigt nya IP i Kungsängen

·         Och min man Johan har genomgått en stor och lång canceroperation och klarat det bra och är hemma och mycket tapper.

·         Dotter Caroline ska få barn i augusti

·         Vi har fullt i stallet och kö

·         Min häst Scarlett hoppade Pay and Jump felfritt med duktiga lilla Amanda

Det gäller att tänka på detta varje dag och fylla på mer. Då blir livet lättare och vi lever längre.

Detta ovan sanningar som vi så ofta missar att fokusera på. Alla har vi sådana sanningar men allt för ofta beskriver vi bara det negativa som om det vore viktigare?

Irène


RSS 2.0