Kulturhus god befolkningsökning och hög tillväxt inom företagsamheten.

2013-02-23

Ett nytt bibliotek, teaterscen, konsthall, café och en plats för kultur och upplevelser. Det kommande kulturhuset i Kungsängen kommer att vara något för alla i Upplands-Bro kommun. Under våren ska kulturhuset i Kungsängen börja byggas.




Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 februari beslutade ledamöterna att ge Upplands-Bro Kommunfastigheter uppdraget att börja bygga ett kulturhus i Kungsängen. Enligt förslaget kommer huset att bli totalt 2 515 kvadratmeter stort där 1 750 kvadratmeter utgörs av själva kulturhuset. Huset kommer att byggas intill och sitta ihop med det nuvarande kommunhuset. I den nya byggnaden kommer det att finnas en teaterscen, bibliotek, konsthall, kommersiella lokaler, café, möteslokaler med mera, där människors livslånga lärande stimuleras på olika sätt. En mötesplats för alla.
104 miljoner kronor kommer det att kosta att bygga. Samtidigt bygger vi om Brohuset för att erbjuda en efterlängtad och bättre mötesplats även där.
Svenskt näringsliv mäter även företagsamheten och tillväxten av densamma. Upplands-Bro är på 11 plats av Stockholms Läns 26 kommuner när det gäller tillväxt av företagsamheten. Vi är en av det bästa när det gäller tillväxt av unga företagsamma. Det bådar gott men vi slår oss inte till ro, vi har högre ambitioner.
Vi har nyligen infört LOV (Lagen Om Valfrihet) inom hemtjänst och ledsagarservice. Inom dessa områden finns det traditionellt många kvinnliga företagare. Vi behöver öka tillväxten av företagsamma kvinnor jämfört med andra kommuner. Genom LOV har vi redan nu två godkända företag, de drivs båda av kvinnor.

Tillväxt av företag och företagsamma ger fler jobb och minskar utanförskap och arbetslöshet. Att många har jobb är själva grunden för en god ekonomi och en förutsättning för en god välfärd.

Vi har också klarat vårt mål avseende befolkningstillväxt och vi är nu närmare 24 500 personer. Välkomnar alla 369 nya som många är små nyfödda bebisar
Hjärtligt välkommen till världen och Upplands-Bro!
Irène

Sjunde lägsta sjukfrånvaron i länet

2013-02-09

Upplands-Bro kommuns anställda hade under 2012 fem procents sjukfrånvaro, det är den sjunde lägsta sjukfrånvaron bland samtliga kommuner i Stockholms län.



Sjukfrånvaron 2012 har inte förändrats sedan 2011, båda åren var den totala sjukfrånvaron bland kommunens drygt 1 500 medarbetare fem procent.– Vi har jobbat otroligt hårt för att minska sjukfrånvaron de sista tio åren. Då var vi bland de kommunerna i Stockholm med högst sjukfrånvaro och därför är vi är otroligt nöjda med att sjukfrånvaron är så låg, kommenterar Barbro Norén Sundin, personalchef på Upplands-Bro kommun.Bland kommunens medarbetare finns vissa yrkeskategorier som generellt har en högre sjukfrånvaro än andra medarbetare. Det handlar om yrken som innebär mycket kontakt med människor, där de anställda inte har möjlighet att jobba hemifrån eller undvika kontakterna när de är krassliga. Ofta tillhör de här yrkena dem som försvinner från den kommunala organisationen när verksamheter privatiseras vilket ger en lägre sjukfrånvaro bland kommunens medarbetare totalt.– Upplands-Bro har fortfarande kvar samtliga yrkeskategorier i statistiken men trots det är sjukfrånvaron bara fem procent. Det är ett jättebra resultat, säger Barbro Norén Sundin.– Det är glädjande att vi har så frisk och ansvarsfull personal, kommenterar Irène Seth (M), kommunstyrelsens ordförande.Ytterligare kommentarer:Barbro Norén Sundin, personalchef Upplands-Bro kommun tel: 08-581 691 50Irène Seth (M), kommunstyrelsens ordförandetel: 08-581 692 06 mobil: 073-961 53 80

RSS 2.0