Kulturhus god befolkningsökning och hög tillväxt inom företagsamheten.

2013-02-23

Ett nytt bibliotek, teaterscen, konsthall, café och en plats för kultur och upplevelser. Det kommande kulturhuset i Kungsängen kommer att vara något för alla i Upplands-Bro kommun. Under våren ska kulturhuset i Kungsängen börja byggas.




Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 februari beslutade ledamöterna att ge Upplands-Bro Kommunfastigheter uppdraget att börja bygga ett kulturhus i Kungsängen. Enligt förslaget kommer huset att bli totalt 2 515 kvadratmeter stort där 1 750 kvadratmeter utgörs av själva kulturhuset. Huset kommer att byggas intill och sitta ihop med det nuvarande kommunhuset. I den nya byggnaden kommer det att finnas en teaterscen, bibliotek, konsthall, kommersiella lokaler, café, möteslokaler med mera, där människors livslånga lärande stimuleras på olika sätt. En mötesplats för alla.
104 miljoner kronor kommer det att kosta att bygga. Samtidigt bygger vi om Brohuset för att erbjuda en efterlängtad och bättre mötesplats även där.
Svenskt näringsliv mäter även företagsamheten och tillväxten av densamma. Upplands-Bro är på 11 plats av Stockholms Läns 26 kommuner när det gäller tillväxt av företagsamheten. Vi är en av det bästa när det gäller tillväxt av unga företagsamma. Det bådar gott men vi slår oss inte till ro, vi har högre ambitioner.
Vi har nyligen infört LOV (Lagen Om Valfrihet) inom hemtjänst och ledsagarservice. Inom dessa områden finns det traditionellt många kvinnliga företagare. Vi behöver öka tillväxten av företagsamma kvinnor jämfört med andra kommuner. Genom LOV har vi redan nu två godkända företag, de drivs båda av kvinnor.

Tillväxt av företag och företagsamma ger fler jobb och minskar utanförskap och arbetslöshet. Att många har jobb är själva grunden för en god ekonomi och en förutsättning för en god välfärd.

Vi har också klarat vårt mål avseende befolkningstillväxt och vi är nu närmare 24 500 personer. Välkomnar alla 369 nya som många är små nyfödda bebisar
Hjärtligt välkommen till världen och Upplands-Bro!
Irène

Kommentarer
Postat av: Anne-Lie Åberg

Godmorgon Irene,

Jag är en av de invånare i kommunen om med stor förvåning fick
läsa om det nya kulturhuset som skall byggas. När man måste åka till Bro centrum vilket tar emot blir man så illa berör av hur nergånget och illa skött det är. Skitigt ovårdat och verkligen urtrist. Jag är en bilburen person som kör mellan Bro och Stäket och framför allt under den mörka tiden på dygnet, varför finns här
ingen fungeran belysning på denna hårt trafikerade sträcka, inte ens några reflexer finns monterade? En annan önskan är att få en busslinje som går från Bro station via Håbo Tibble, Kvarnnibble och tillbaka, idag måste man åka till Kungsängens station och ta tåget till Bro. Den buss som finns att tillgå idag väntar inte ens in tvärlinjen Bålsta-Arlanda vilket är helt galet för de ungdomar som valt att gå i skola i annan kommun. Som du säkert förstår blir man riktigt ledsen och arg när man får läsa om att ni skall lägga så mycket pengar på ett kulturhus istället för att vara lyhörda för vad vi invånare skulle vara tacksamma för att få för våra skattepengar.inte på att förenkla för oss invånare i fhand

2013-02-27 @ 09:26:36
Postat av: Anne-lie Åberg

Hej igen!
Jag råkade skicka mitt brev till dig innan jag var färdig med allt jag ville skriva, som avslutning vill jag bara säga att jag hoppas på att få ett svarar av dig och jag har alltid röstat på moderaterna
kanske är tiden inne att jag blir mer aktiv i partiet.

På återförande
Med vänlig hälsning

Anne-Lie Åberg
0705-368334

2013-02-27 @ 09:37:56
Postat av: Irène Seth

Tacksam för ditt engagemang för Upplands-Bro kommun.

Kulturhuset är en verklig långbänk i Upplands-Bro kommun. Det har varit många turer och beräkningar eftersom det är ett stort projekt. Det handlar om att flytta biblioteket i Tibble som byggdes på 70 talet till en tillgängligare plats. Det var Stig Wideklev FP som föreslog detta första gången på 80-talet. Kommunen ordnade under 2006-2008 många olika samråd med medborgare, företagare, föreningar, politiker tjänstemän, m.fl. om vad som skulle finnas i kulturhuset. Resultatet av detta var att man ville har mer än vad det fanns fysiska och ekonomiska möjligheter till. Jag minns inte att någon var negativ men jag kan ha fel. Detta hade vi politiker som utgångspunkt när vi beslutade fortsätta planeringen.
Förslaget som nu är beslutat är att biblioteket ska flyttas och utvecklas till ett modernt Kulturhus för hela kommunen för alla åldrar.
Det nuvarande Biblioteket i Tibble är på ca 600 kvm. Den nya husdelen är på ca 2500 kvm där själva Kulturhuset ska omfatta ca 1500 kvm + kommersiella lokaler om ca 400 och samt en kombinerad utställnings- samlings- och fullmäktige sal m.m.

Givetvis är det alltid fråga om prioriteringar när vi beslutar eftersom våra resurser är starkt begränsade. Det är viktigt att ha ordning och reda i ekonomin. Kostnadsökningen för hyran av nya Kulturhuset blir ca 5,5 miljoner om året.

Själva ser vi kulturhuset som en viktig del av vår satsning för att göra hela Upplands-Bro attraktivt och Kungsängens Centrum mer levande. Närheten till Kungsängens station gör att det finns möjligheter för hela kommunen att ta del av Kulturhuset. Kulturhuset ska byggas ihop med om det nuvarande Kommunhuset för maximalt resursutnyttjande. Kulturhuset och kommunen kommer t.ex. att ha en gemensam reception.

Lyckligtvis var vi i princip eniga över alla partier i Kommunfullmäktige att äntligen bygga Kulturhuset. MP har tidigare uttryckt att vi skulle bygga om hela kommunhuset också för bättre utnyttjande av utsikten mot Mälaren. En mycket travlig tanke som då skulle öka kostnaden med 50-100 miljoner som vi i Alliansen inte ansåg vi hade råd med. V ville inte ha några kommersiella lokaler vilket skulle öka kommunens kostnad för hyran och inte utveckla det kommersiella utbudet i centrum med denna investering. Vi lyckades dock till slut enas, det uppskattar vi.

Upplands-Bro har traditionellt inte satsat så mycket på Kulturen. Alliansen för Upplands-Bro vill med inrättandet av en Kultur och Fritidsnämnd och beslutet om Kulturhuset förändra detta. Förstår att man kan se detta på helt olika sätt och vi har stor respekt för der.

Givetvis finns det också mycket angelägna behovs av ytterligare kollektivtrafik. Det som många medborgare fört fram är ytterligare pendeltågsavgångar i Bro, ombyggnad av Bro Station, parkeringsplatser vid stationerna, flera lokalbussar på landsbygden, i Bro och Kungsängens tätort samt en buss mellan Bro och Kungsängens i väntan på utökad pendeltågstrafik. En del av detta handlar om stora infrastruktur investeringar annat om kontinuerlig drift. I Stockholms län är det Landstinget i samarbete med Trafikverkets och SL som ska ansvara och finansiera kollektivtrafiken detta är en del av vår landstingsskatt. Det är trafikverket som finansierar spår och vägar.

Att kommuner medfinansierar är ytterst ovanligt och kan innebära att vi prioriteras ner (eftersom vi till skillnad från andra är beredda till medfinansiering) och i förlängningen betalar vi då med våra egna skattemedel sådant som vi ska få av Landstinget. Vi håller dock på att försöka reda ut vad det kostar. Eftersom det är så ovanligt och det finns så många förslag är det komplicerat.

Vi har sedan vi tog över dvs. de senaste två åren ökat både investeringar och drift av utemiljöer med många tiotals miljoner. Vi har verkligen satsat på asfalteringar, blommor, gräsklippning, soffor, belysning, parker, Gång och Cykelvägar m.m. Bland annat har vi asfalterat parkeringen vid Bro Centrum för ca 1 miljon kronor. Vi tycker precis som du att det är viktigt med en vacker utemiljö.

Vi arbetar kontinuerligt för att göra Upplands-Bro mer attraktivt för de som lever och verkar här.

Irène Seth

2013-03-08 @ 16:31:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0