God ekonomi i Upplands-Bro

2012-02-24
 
PRESSMEDDELANDE
23 februari 2012
 
 
God ekonomi i Upplands-Bro
Upplands-Bro kommun behåller traditionen att redovisa en god ekonomi och ett starkt resultat när kommunens bokslut är klart för 2011. Det skapar goda förutsättningar för att ytterligare förbättra välfärden de kommande åren i Upplands-Bro kommun. 

En mycket viktig faktor för kommunens tillväxt är att vi blir fler invånare i kommunen. Vid årsskiftet var vi 23 984 personer. Det är en ökning med 308 personer under 2011. 

Årets resultat uppgår till 29,8 miljoner kronor. Det är något bättre än 2010 års redovisade resultat på 26,1 miljoner kronor. Främst beror det goda resultatet på att kommunen erhåller ytterligare skatteintäkter när skatteunderlagstillväxten blev större än vad Skatteverket tidigare beräknat både vad gäller de preliminära avräkningarna under 2011 och de definitiva för 2010. Totalt gav slutavräkningarna 20,5 miljoner kronor mer till kommunen. 

I årets resultat ingår engångsintäkter i form av reavinster vid försäljning av tomträtter, exploateringsbidrag och positiva bokslutsjusteringar på 12 miljoner kronor samt engångskostnader i form av räntejustering för pensioner med 8 miljoner kronor. 

Sammantaget redovisar nämnderna exklusive plan- och exploateringsverksamheten ett överskott jämfört med budget på 4,1 miljoner kronor. 

Kommunen har det senaste året investerat i bland annat Kungsängens IP för 140 miljoner kronor och Föreningshuset i Svartviken för 11 miljoner kronor. 

- Upplands-Bro kommun fortsätter att visa god ordning och reda i ekonomin genom vårt positiva reslutat för 2011, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M). 

- Detta ger oss möjligheter att satsa på att öka kvaliteten i välfärden. 
Ytterligare kommentarer
Irène Seth (M) 
Kommunstyrelsens ordförande 
Tfn: 08-581 692 06 

Maria Johansson 
Ekonomichef 
Tfn: 08-581 691 27 

Upplands-Bro kommun ligger vid Mälaren drygt två mil nordväst om Stockholm och ca 25 minuters pendeltågsresa från Stockholms central. Upplands-Bro har två tätorter, Kungsängen och Bro. Kommunen har nu närmare 24 000 invånare och expanderar både vad det gäller invånare och företagsetableringar. 

www.upplands-bro.se
 

Tack för alla svar på avfallsenkäten och extra roligt att så många var positiva!

2012-02-05

 

För oss i Alliansen är det viktigt att värna om miljön, det gick vi till val på. Vi har därför bland annat nyligen beslutat att vi ska börja sortera våra hushållsopor för biogas. För att få in så många synpunkter och idéer har vi skickat ett kort med frågor till alla hushåll och en mängd företag i kommunen. Det är viktigt att politiken utgår från medborgarna och företagen.  Vi hade inte vågat hoppats på ett så stort miljöengagemang.  Av de nästan 1 000 som svarade var över 80% positiva eller neutrala. Många har utryckt att det var på tiden eller äntligen. Det är imponerade och vi är stolta över det miljöengagemang som finns i Upplands-Bro kommun!

 

Avfallshanteringen ska enligt kommunallagen vara självfinansierande. Vår nya miljövänliga avfallssortering kommer att öka kostnaden något, därför har det varit mycket viktigt att hålla kostnaden nere utan att göra avkall på kvalitet eller valfrihet. I och med detta har inte riktigt alla valmöjligheter kunnat erbjudas. För oss är sparsamhet med medborgarnas skattemedel och ordning och reda i ekonomi en förutsättning för att kunna erbjuda en god välfärd

 

Beslutet ska börja införas 2013 och gälla i 5 år och vi hoppas på en kontinuerlig dialog kring detta för att vässa hanteringen ytterligare i framtiden.

 

Upplands-Bro  -  en kommun att vara stolt över.

 

 Irène


RSS 2.0