Det ser ljust ut för Upplands-Bro

2011-03-09

Det ser bra ut för den svenska ekonomin.  Det går också bra för Upplands-Bro, resultatet för 2010 är ett överskott om 26,3 miljoner.  Vi har ordning på ekonomin och det är själva grunden för att kunna erbjuda en god välfärd. Med bibehållen god ekonomi kommer vi att utveckla kvalitet och service till medborgarna och företagen.  Vi skall bli bättre.

En förutsättning för vår goda ekonomi är att vi växer.  Vi har många spännande och vackra områden på gång. I Bro är det Tegelhagen och Trädgårdsstaden. I och med ökat befolkningsunderlag i dessa områden kan vi också påverka SL till bättre kollektivtrafik i Bro. I Kungsängen kommer Ringvägen projektet snart upp till beslut efter en ordentlig förändring med anledning av inkomna åsikter. 

Det mest spännande miljöprojektet i kommunen är ett kraftvärmeverk på Högbytorp längs E18. Det kommer på ett tydligt sätt markera kommunens miljöengagemang. Nu körs våra sopor till Uppsala men genom samarbetet mellan EON och Ragn Sells kommer våra sopor omvandlas till energi lokalt Vi skall ställa hårda krav på att lukt och utsläpp skall minska, prövning sker enligt miljöbalken. De mindre fjärrvärmeanläggningar som finns idag kan rivas till förmån för företagande och boende.  

 

ÖP; Översiktplanen som anger Upplands-Bro kommuns långsiktiga utveckling är ute på samråd. Vi har i den bland annat markerat vår positiva inställning till utveckling av företagande och bosättningar på landsbygden. Hela kommunen skall leva. 

 Vi välkomnar era åsikter när vi tillsammans bygger framtidens Upplands-Bro.

Upplands-Bro - en kommun att vara stolt över

Irène Seth (M)

Kommunstyrelsens Ordförande

Upplands-Bro kommun


Det går fort när man har roligt

2011-03-01

Det går fort när man har roligt – så veckorna flyger förbi och det är redan mars.

 Äntligen sjunger fåglarna vårsånger på morgonen när jag går min hundpromenad. Det känns hoppfullt och mycket annat känns hoppfullt i Upplands-Bro.

Kommunfullmäktige genomfördes i en mycket trevlig ton och det tänkta bostadsområdet Tegelhagen skickades ut för samråd, detta område kan bli en av juvelerna i Bro. Det kommer fler…

I helgen 19-20 hade vi hopptävlingar på Almare Stäkets Ridanläggning och det var imponerade att se alla ryttare komma i den 25 gradiga kylan med sina hästar och släp. Ryttare och deras föräldrar är härdiga människor som inte ger sig så lätt. Själv stod jag i cafeterian och fick äran att serverar biståndsminister Gunilla Carlsson som var där med sin dotter.

Den 22 februari invigde Montessori förskolan/skolan Urfjäll sin småbarngrupp. Det var härligt att komma tillbaka till Urfjäll där jag fick förmånen att vara med och starta den första Montessoriförskolan i Upplands-Bro och se mina barn må bra där. Nu har det genom andra föräldrars hjälteinsatser blivit både en skola och en småbarnsgrupp- fantastisk att se att något fortleva så bra genom andra. Nu ökar valfriheten i Upplands-Bro.

Den 23 ordnade vi en mycket positiv näringslivslunch där vår duktiga ekonomichef Maria Johansson gjorde en storartat pedagogisk presentation av kommunens budget och varför den är så viktigt. Att ha en bra ekonomi är själva förutsättningen för att kunna erbjuda medborgarna bra välfärd.

Många andra tjänstemän presenterade sig också och jag blir lika stolt varje gång över våra duktiga, modiga och framåt tjänstemän som ser ut att trivas som fiskarna i vattnet nu när de får chans att visa upp sina goda servicekunskaper.

I Samhällsbyggnadsutskottet skulle vi skicka ut förtätningen av ÅDÖ området på samråd så att alla som bor där äntligen får VA (för miljöns skull) och rimligt stora bostäder men oppositionen fördröjde förstås genom att hänvisa redan nu till Kommunstyrelsen, helt onödigt. Givetvis skall ärendet till KS när beslut om detaljplan skall tas men att skicka det redan nu till KS ökar bara byråkratin.

Veckan fortsatte med ett inspirationsbesök i några nya bostadsområden i övriga länet som Riskbyggen, Stena fastigheter och Upplands-Bro kommunen arrangerad och som alltid blev vi imponerade av Nacka och särskilt Järla Sjöstad. Tänk att få vara med och planera liknande kvalitetsbostadsområden med blandad bebyggelse för nya och gamla medborgare i Upplands-Bro det känns bra! Vi såg att det är möjligt att förtäta utan att det upplevs som trängt eller fult.

Upplands-Bro en kommun att redan vara stolt över. Nu skall vi jobba på att det blir så intagande bostadsområden att till och med grannarna vill bo där.

 

Mycket annat har hänt och många kontakter med medborgare har jag --  det är det bästa. Samarbetet med Yvonne Stein(FP), Janne Stefanson(KD) och Christina Broflak(C) går så bra. Vi har högt i tak och tycker sällan helt lika men vi har helt och hållet samma grundfilosofi – vi är till för medborgarna och inte dem för oss.

 

Irène Seth


RSS 2.0