Vilken vecka !

2011-11-27

Några axplock, har rensat bort några av de dagliga mötena.

Måndag var vi bl.a. på återinvigningen av Kretsloppscentralen i Skällsta, en viktig signal att vi bryr oss om miljön. Det borde ha skyltar mot vägen för att visa detta! Tänk att en kretsloppscentral kan kännas inbjudande det gjorde denna.

Tisdag chattade vi med medborgarna. Det var många frågor och ibland kan man undra om inte oppositionen är de som frågar men jag uppskattar verkligen alla frågor. Vi får tillfälle att reda ut hur vi tänker inte för att vi alltid ränker rätt men för att vi måste kolla med invånarna om det landar rätt. Min erfarenhet av politiker från alla partier är att det är människor som vill andra väl men på sitt eget sätt och det kan ju faktiskt ibland bli fel. Bra med kontakt med invånarna för att kolla.

Onsdag, Kommunstyrelsens beredning, Samhällsbyggnadsutskottet och Information om vår fantastiska kommun för huvudmännen från de tre kommunerna Håbo, Enköping och Upplands-Bro. Det är lätt att prata om Upplands-Bro – en kommun att vara stolt över.

Torsdag, budgetfullmäktige från 09.00 – 23.00 Det är vår politiska höjdpunkt när vi skall visa upp våra skillnader för invånarna, om det är några som orkar …….. Vi från alliansen försökte hålla våra anföranden så korta som möjligt och vi lyckades i alla fall sluta innan 24.00 men vi har en stor utmaning kvar. Tycker själv att vi borde kunna klara av budgeten på 10 timmar. Från 13.00 – 23.00 men då måste några långpratare verkligen besinna sig. Annars var debattklimatet mycket trivsamt och Anders Åkerlind gör en storartad insats för detta! Det slutade med lite ”surt sa räven” med en fråga till oss om Heltid en rättighet – deltid en möjlighet men själklart är det allmänt jobbigt att vara sosse nu, förstår det och sedan har vi från Alliansen infört detta trots att oppositionen haft 8 år på sig från 2001 då Christina Brofalk från C la detta förslag i fullmäktige. Ja det känns att de verkligen missunnar oss denna framgång särskilt i denna fråga.

Fredag sammanträde i Attundas direktion.  Numera är brandkårens huvudsakliga arbete preventivt och man har verkligen lyckats med alla brandvarnare, släckare, filtar mm som finns i alla hushåll men man har verkligen inte lyckats ändra attityden, det är få invånare som insett detta trots att de har hela huset fullt av förebyggande materiel.

Lördag  Kvinnojourens viktiga fackeltåg för att uppmärksamma det våldet som många kvinnor utsätts för och som ibland leder till deras död. 23 stycken ihjälslagna i år i Sverige. Mörkertalet är dessutom stort.

Söndag  Första advent vilken härlig sånghögtid. Kungsängens kyrka och underbara adventssånger, sedan kyrkkaffe i Klockargården, därefter  Sedan Öråkers lada och till slut den traditionella glöggen hos Christina Broflak med underbar stämning, fantastisk glögg tillbehör, tomtar överallt och gulliga grannar.

Nu skall det blir skönt med middag med goda vänner inför en ny vecka full med mänskliga möten och förmånen att få förändra Upplands-Bro till det bättre.

 Irène


Budgetdebatt Upplands-Bro den 24 nov 2011

2011-11-24

Budgetdebatt i fullmäktige Upplands-Bro  hela dagen den 24 nov 2011

Vi började 09.00 och nu har det gått snart 12 timmar. Vi närmar oss slutet och den sista nämnden

Socialnämnden avhandlas nu av dess ordförande Tina Teljstetd (KD)

Debatten har som alltid ibland varit hätsk men oftast riktigt trevlig och vår Ordförande Anders Åkerlind lyckas med sitt förvirrade och härliga sätt skapa god stämning.  Det som det blev mest debatt om var att vi i Alliansen  som gillar ordning och reda i ekonomin och anser att vi i likhet med övriga kommuner i landet bör börja bygga en helt nödvändig reserv för framtiden Socialdemokraterna skall inte spara något i år men nästa år när tiderna blir sämre skall de minska ramen med 6 miljoner. Jag tror faktiskt att det bara slarvat och inte har koll.

En annan debatt var att socialdemokraterna avsätter 10 miljoner till en satsning på den kommunala ridanläggningen Prästtrop utan någon serös kalkyl. Vi avsätter 1 miljon för att i god ordning beräkna vad det skulle kosta att bygga om eller bygga ett nytt stall (bara stall) som uppfyller de aktuella bestämmelserna för djurhållning och arbete i stall.

Tycker faktiskt att socialdemoraterna blivit slarviga och förstår inte riktigt vilken deras politik är. Slarviga brukar det inte vara. Poltiken är otydlig både på riksplanet och numera även i kommunen. Det var lättare förr när det var tydliga skillnader i politiken vad menas med att gilla valfrihet men bara valfrihet ur kvalitetsperspektiv??????????????
Vad innebär det att man inbland måste göra ordentliga kalkyler men inte alltid, godtyckligt
Vad innebär det att man tycker att vi kan sälja städbolag men inte kan acceptera ett marknadspris
Vad innebär det att man gillar konkurrens ibland, godtycklingt

jag förstår inte

Mvh

Irène


Chatt och fullmäktige

2011-11-22

Kul att tjatta med medborgarna även om vi idag förstod att oppositionen stod bakom en hel del frågor och det kanske också kan vara bra att vi pratar så direkt med dem - vem vet. Hur som helst så fick vi många olika frågor och vi fick verkligen tillfälle att svara på önskefrågor och förklara hur vi ser på politiken. 

Snart har vi fullmäktigedebatt, ja redan på torsdag och hoppas att vi lyckas med vårt uppsåt att förkorta debatten. Vi i alliansen kommer att ha frivilliga begränsningar för att om möjligt göra det tillgängligare för de som inte är de” närmast sörjande”.  Hoppas att vi på sikt får med oss oppositionen för det är brist på respekt för den eventuella publiken att hålla på mellan 09.00 och 24.00 med oändliga föredrag.  Det är att förhärliga dig själv och din gärning.  Politik är för viktigt för att det .  Politik ska vara möjligt för medborgarna att ta del av då får vi inte blir för långrandiga utan jobba mycket med oss själva.

Irène


Vilken vecka !

2011-11-18

Demokratidagen en succé

Annorlunda och spännande kan man sammanfatta måndagens händelse.

100 barn ungdomar och ett tjugotal politiker träffades på Tammsvik under en dag. Som underalg hade vi frågor som barnen fått ställa innan. Vi skulle till dagens slut sammanställa de tre viktigaste frågorna i varje grupp. Grupperna bestod av ca 5 barn och 1 politiker. Jag hade barn mellan 5 an och upp till 8an och det var mycket kreativt och mycket som förvånade.  Det började med att de tyckte om skolmaten – överraskande i alla fall för mig. Den viktigaste frågan var enligt dem belysning i träningsspår och på gång och cykelvägar. Lyckligtvis har vi i årets budget prioriterat belysning, ibland har man turen att pricka helt rätt.

Hela dagen hade jag härliga samtal de 6 eleverna och de levererade fantastiska idéer: som en smarthetshjälm som man skulle kunna sätta på sig några minuter om dagen  för att bli smart och kunnig.  När jag frågade vilka framtidsfrågor som var viktigast fick jag ännu mer häpnadsväckande svar Äldrevården och lönerna till pensionärerna. Det sätter verkligen igång fantasin att umgås med unga människor. Att rekommendera för att göra livet till en utmaning.

På tisdagen besökte jag vårt kommunala äldreboende Kungsgården och det var en fantastisk trevlig förmiddag. Som jag skrev till dem att där vill hag bo om de som jobbar där är kvar då. De flesta boende var mycket dementa och kom inte riktigt ihåg hur många eller vilka barn de hade och visste inte heller riktigt varför de var där eller om de bodde där. Pratade man dock på andra språk än svenska så svarade de direkt på samma språk minnet gäckar hela livet och lite mer i slutet tror jag. Omvårdnaden de fick var mycket kärleksfull och respektfull. Verkligen imponerande.

Den 16 började Johan sin behandling och vi var på SÖS ett bra tag. Själva behandlingen tar egentligen ingen tid alls men man väntar på sin tur tillsammans med många andra. Det tar en halv dag och är minst som ett halvtidsjobb. 

I bakgrunden blev debatten om vanvården på både kommunala och privata äldreboende allt starkare och Carema verkar inte ha haft någon större ambition. Vi i kommunen fann det lämpligt att frysa upphandlingen av äldreboendet Hagtorp så att vi inte gör fel i vår första upphandling.  Vanvård är lika illa oavsett om vården är privat eller kommunal men det är alltid kommunen som har uppföljningsansvar och som skall säkra kvaliteten.

Under veckan jobbade vi i alliansen med våra olika pressreleaser om vår budget, som vi är riktigt stolta över.

Veckan avslutades med ett mycket intressant föredrag vid sammanträde med Stiftelsen Ragnar Sellberg. Titeln var Avfall som energi och hölls av Kjell Aleklett, han som uppfann Peak Oil. Vi kommer aldrig att kunna producera eller använda mer olja än vad vi gör idag och oljan är snart slut. Det har vi hört förr men bevisföreningen var imponerade.

Vilken vecka--  som alltid intressant, spännande och full med jobb

Irène


När annat blir viktigare

2011-11-10

När andra saker blir viktigare

För några månader sedan fick min man Johan en cancerdiagnos. Då förändras världen sådant som var viktigt sjunker undan och det viktigaste blir vi i familjen och att vi tillsammans ser till att Johan blir frisk i vår, det blir prio ett. 

Sedan diagnosen har vi varit på otaliga sjukhusbesök på Sophiahemmet, Ersta sjukhus och Södersjukhuset. Imponerande hur bra sjukvården fungerar och alla utom en kassörska på SÖS som talade om för oss att det blev lättare för henne om vi gjorde som hon ville. Den enklaste för henne är nog om det inte kommer några patienter alls.  Alla andra har varit omhändertagande och fulla av respekt och empati .  Förstår faktiskt inte att denna professionella kår kan vara så utskälld, vi borde vara stolta och nöjda istället.  Att man bara har mött ett rötägg är en stor komplimang. Men det är väl som med oss politiker att det finns några få som förstör för oss andra och jag måste säga att av alla politiker som jag mött från alla partier så anser jag att politiker är människor som vill andra väl och kämpar för att göra gott var och en utifrån sin förmåga.  

Vi har nu gjort en mängd förberedelser och undersökningar och på onsdag så inleds behandlingen.

Den blir tufft och långt 28 dagar, varje vardag fram till och med den 23 december. Sedan blir det julvila och i januari operation. I februari börjar vårt nya friska liv och vi är mer rädda om varandra nu.

Även onda händelser kan leda till något gott.

I kommunen har vi under samma tid processat fram budgeten och det har gått snabbt och smidigt, det märks att vårt samarbete har landat.  Tack vare stor hjälp från framförallt min FP kollega Yvonne Stein som ställt upp när jag varit med Johan på sjukbesök så klarade vi av budgetprocessen trots min frånvaro.

Tur att man har sina kollegor i politiken, i alliansen ställer vi upp för varandra det känns så bra!

 

Irène Seth  


RSS 2.0