Vilken vecka !

2011-11-18

Demokratidagen en succé

Annorlunda och spännande kan man sammanfatta måndagens händelse.

100 barn ungdomar och ett tjugotal politiker träffades på Tammsvik under en dag. Som underalg hade vi frågor som barnen fått ställa innan. Vi skulle till dagens slut sammanställa de tre viktigaste frågorna i varje grupp. Grupperna bestod av ca 5 barn och 1 politiker. Jag hade barn mellan 5 an och upp till 8an och det var mycket kreativt och mycket som förvånade.  Det började med att de tyckte om skolmaten – överraskande i alla fall för mig. Den viktigaste frågan var enligt dem belysning i träningsspår och på gång och cykelvägar. Lyckligtvis har vi i årets budget prioriterat belysning, ibland har man turen att pricka helt rätt.

Hela dagen hade jag härliga samtal de 6 eleverna och de levererade fantastiska idéer: som en smarthetshjälm som man skulle kunna sätta på sig några minuter om dagen  för att bli smart och kunnig.  När jag frågade vilka framtidsfrågor som var viktigast fick jag ännu mer häpnadsväckande svar Äldrevården och lönerna till pensionärerna. Det sätter verkligen igång fantasin att umgås med unga människor. Att rekommendera för att göra livet till en utmaning.

På tisdagen besökte jag vårt kommunala äldreboende Kungsgården och det var en fantastisk trevlig förmiddag. Som jag skrev till dem att där vill hag bo om de som jobbar där är kvar då. De flesta boende var mycket dementa och kom inte riktigt ihåg hur många eller vilka barn de hade och visste inte heller riktigt varför de var där eller om de bodde där. Pratade man dock på andra språk än svenska så svarade de direkt på samma språk minnet gäckar hela livet och lite mer i slutet tror jag. Omvårdnaden de fick var mycket kärleksfull och respektfull. Verkligen imponerande.

Den 16 började Johan sin behandling och vi var på SÖS ett bra tag. Själva behandlingen tar egentligen ingen tid alls men man väntar på sin tur tillsammans med många andra. Det tar en halv dag och är minst som ett halvtidsjobb. 

I bakgrunden blev debatten om vanvården på både kommunala och privata äldreboende allt starkare och Carema verkar inte ha haft någon större ambition. Vi i kommunen fann det lämpligt att frysa upphandlingen av äldreboendet Hagtorp så att vi inte gör fel i vår första upphandling.  Vanvård är lika illa oavsett om vården är privat eller kommunal men det är alltid kommunen som har uppföljningsansvar och som skall säkra kvaliteten.

Under veckan jobbade vi i alliansen med våra olika pressreleaser om vår budget, som vi är riktigt stolta över.

Veckan avslutades med ett mycket intressant föredrag vid sammanträde med Stiftelsen Ragnar Sellberg. Titeln var Avfall som energi och hölls av Kjell Aleklett, han som uppfann Peak Oil. Vi kommer aldrig att kunna producera eller använda mer olja än vad vi gör idag och oljan är snart slut. Det har vi hört förr men bevisföreningen var imponerade.

Vilken vecka--  som alltid intressant, spännande och full med jobb

Irène


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0