Härligt med 8 or på Hagnässkolan

2008-05-27


Var i veckan lärare för 3 stycken 8 or i Hagnäs och berättade om politik.  Det märktes att de inte skulle rösta förrän om 6 år för själva politikintresset var inte stort men däremot var det nog en hel del av dem som skulle kunna göra stora insatser som politiker. Starka viljor ocy tydliga uppfattningar även om de inte riktigt höll ihop på det det sättet vi är vana med att åsikter hör ihop politiskt.  Det är inte helt lätt att hålla uppmärksamheten på topp i 60 minuter inför en 8 a med myror i baken.  Det är en tuff uppgift våra lärare har och jag kände mig inte hela tiden lika lysande som lärarna i klass 9A på TV.  Pratade också en del med mobbningsgruppen och till min stora glädje visade det sig att man jobbade enligt Oweus modellen som är evidensbaserad  dvs bygger på vetenskapligt prövade metoder som fungerar. Vi lade en motion om att alla skolor ha antinmobbningsplaner enligt Oweus metoden som man vet fungerar. Förstås ville inte de styrande socialdemokraterna ta till sig detta men det är så glädjande att våra duktiga lärare är klokare än så.

Vi har också fått ett fantastiskt projekt presenterat för oss Framtid Bro och en mycket inspirerande Arkitekt presenterade visoner för Bro och det var som musik för våra öron i borgligheten. Budskapet var utnyttja vattnet det är er konkurrensfördel öppna det för människorna.  Men den styrande minsoriteten med socialdemokraterna som tongivande är inte direkt för tillgänglighet och öppenhet så det blir väl inget av.  Kommunen har genomfört en mängd utvecklande workshops för att låta tjänstemän och politiker komma fram till olika förslag och även här använder man sig av konfrontation. Bara folkpartier och socialdemokraterna var välkomna  och så pratar man om bred förankring vilket skämt .

Hoppas att vid nästa val inte bara få genomfröa förändringar för medborganra som innebär en helt annan valfrihet, oppenhet och kvalitet utan också ett helt annat samarbetsklimat.

Irène seth

Vad är det för ton och ordning i fullmäktige i Upplands-Bro?

2008-05-12


I förra veckan var det fullmäktige och man vet inte riktigt om man skall beklaga eller vad man skall göra.
Den styrande minoriteten s och fp glömmer bort att de styr i minoritet, förankrar inte sina förslag  med någon och får därför inte igenom alla sina förslag.  Det är klart att man kan vara glad att våra förslag går igenom men jag tänker faktiskt mest på hur vi politiker uppfattas. Jag tror att politikerföraktet bara ökar genom denna oreda, Människorna är klocka de vill att vi politiker skall samarbeta och de vill veta vad som gäller. På det sättet som Upplands-Bro nu styrs får de inga av sina önskningar uppfyllda. Man kan inte veta vad som kommer att hända, det är en majoritet i Kommunstyrelsen (ks) och en i Kommunfullmäktige (kf). S och fp väljer då att "köra" över sina samarbetspartners v och mp i ks. Detta går inte i kf ,då återemitteras frågorna eller så vinner vi helt enkelt.  Sverigedemokraten säger inget så man kan inte ta debatten med honom.  Inte tror jag detta leder till att vi politiker få ett bättre rykte och detta som hänt i Upplands-Bro har bara tagit fram det sämsta hos många människor.
Det hade varit bättre med en hederlig lösning som i Södertälje eller Norrköping. Låt de som vann valet regera men tvinga oss till samarbete över alla gränser för olika förslag. Detta blir hederligare och ärligare, nu har vi inget av detta. 

Irène Seth

Jag fortsätter mina besök i verksamheterna i kommunen

2008-05-12


Efter den inspirerande rådskonferensen med statsministern fortsätter jag mina besök.
Först en förmiddag med klottergruppen.  Vi åkte tunnelturen för att inspektera olika gångtunnlar, mycket spännande att se kommunen från "insidan" Det var ganska  lungt, på Hagnäskolan däremot tog vi bort ett större kludd och elverna verkade tråkigt nog ganska vana.  Det är starka medel man använder men alla är numera miljöcertifierade. Det som slog mig mest var ett förvånansvärt många privata fastigheter inte ville betala ens 200 skr för att ta bort klotter, det har till och med varit svårt att få med vårt eget bostadsbolag Upplands-Bro Hus. Viktigt att både klottergruppen och kommunen informerar och påverkar alla utsatta i rätt riktning, här kan man fråga sig har vi verkligen gjort det?  Vi som inte gillar klotter tänker inte på vems hus det sitter på vi vill bara ha bort det!

Därefter besökte jag familjerätten som ligger i Järfälla. Dit går man för att hjälp när man skiljer sig om det finns barn med i bilden. Det var mycket tänkvärda berättelser och livsöden. Det är inte alla som får det liv de tänkt sig och barnen får ofta sitta emellan och får inte den uppväxt vi vill ge dem, men tänk ändå vad Sverige är fantastiskt som erbjuder så mycket skydd och omtanke.

Det senaste besöket var en fika på vårbasaren för de funktionhindrade som alltid är en lika varm och glädjspridande upplevlse.  Jag köpte 2 solroser som nu står i växthuset och ser ut att bli riktigt stora i värmen.

Helgen ser ut att bli underbar och varm den också.

Irène Seth


Inspirerande rådskonferens med Statsministern

2008-05-06


Vi fortsätter vår förnyelse inom moderaterna.

Valsegern 2006 var mycket knapp och berodde på att vi lockat nya väljare till moderaterna. Dessa var nyfina på de nya moderaterna och det gäller att ännu flera är nyfikna på oss vid valet 2010. För Upplands-Bro's del hoppas jag att människorna här får uppleva att även socialdemokraterna kan respektera att deras politik faktiskt inte lockar fler utan färre. De som vinner bör få regera även om marginalen är knapp. 
De viktigaste frågorna i valet 2010 ser nu ut att bli

Jobben
Ekonomin
Välfärden
Klimatpåverkan
Integrationen

För Upplands-Bro hoppas jag också att vi kan bli en eftertraktad arbetsplats som upplevs som kreativ, spännande och framgångrik. Upplands-Bro behöver mer frihet där människors egna val uppmuntras. Upplands-Bro har för mycket krångel för företagen och medborgarna, vi har mycket att göra. Upplands-Bro är en kommun att vara stolt över, vi skall vara stola över våra medborgare och det skall märkas i hur vi behandlar dem och uppmuntrat deras egan initiativ.

Irène Seth

Folkhälsa ett tråkigt ord som borde heta egen uppskattning

2008-05-05


I mitten av april var vi några politiker ifrån Upplands-Bro på en konferens om folkhälsa ordnad av folkhälsoinstitutet.
Det var flera andra Stockholmskommuner där och vi lärde oss mycke. Olyckligtvis visade det sig att våra ledande folkpartister inte var insatta i hur Upplands-Bro jobbat med folkhälsa, det var mycket pinsamt men man förvånar sig snart inte över vare sig över bristen på ambition eller kompetens.  För övrigt lärd vi oss mycket och det är klart att folkhäsloinstitutet parar i egen sak som de bör men att jobba med folkhälsa bör ske med klar målsättning på kommunstyrelsenivå. Varje kommun bör ha en klar strategi väl anpassad till lokala förutsättningar.  Upplands-Bro har en stor potential att verkligen åstakomma något mer höga sjuktal och påtagliga problem inom tex övervikt.
Vi kan verrligen åstakomma något positivt som förlänger och förbättrar livet för våra invånare.  Att ha sämre folkhälsa än andra är ett tecken på att man inte ser sig som viktigt och för oss poltiker i Upplands-Bro så gäller det att uppmärksamma hur värdefull varje människa i kommunen är.
Det låter som en slogan men människorna i Upplands-Bro är det värdefullaste vi har trots all vacker natur och härliga bostadslägen.
Irène Seth

RSS 2.0