Alla människor behövs

2014-09-03
Under den senaste tiden har situationen för barn med neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF) uppmärksammats. Det är dock signifikant för den attityd som finns att många – men inte alla – fokuserar på det som ett problem. Om vi menar något med att alla människor behövs i samhället krävs att vi fokuserar på dessa barns begåvningar och särskilda talanger.
De diagnoser vi vanligtvis förknippat med NPF är Autism, Aspergers syndrom, ADHD, ADD, Tourettes syndrom och tvångssyndrom – OCD. Totalt kan det handla om så många som 100 000 barn i landet.
Jag efterlyser en enhetlig satsning i landets kommuner. Det är nu möjligt med de extra pengar till skolan som regeringen i våras anslagit till speciallärare. Det är en mycket positiv signal och en förutsättning för att integrera och utveckla elever med NPF. Säkerställande av att utredningarna blir likartade skulle kunna vara en viktig uppgift för Skolinspektionen. Ett barns framtid ska inte behöva vara avhängigt bostadsort och vilken skola hon eller han tillhör.
Det ska understrykas att mycket gjorts. Allt fler barn utreds och får hjälp och stöd men stödet sätts nästan alltid in för sent. I Upplands-Bro kommun har vi fördubblat resurserna, men det räcker inte. Vi måste göra mer.
Barn med någon form av NPF-diagnos har fördelar som många gånger vida överstiger deras besvär. Jag känner stark sympati med de föräldrar som känner sig besvärade över den stigmatisering som direkt och indirekt drabbar barn med diagnos.
Det är dags för en förändring. Och den förändringen börjar med attityder.
Ska vi komma någonstans – framåt – får vi inte fastna i diagnosen. I stället handlar det om att se på individens begåvning – helt enkelt en annan typ av begåvning. Inställningen måste vara att denna begåvning varken är större eller mindre än andras. Den är annorlunda. ”Frågan är inte hur intelligent du är utan hur du är intelligent” som Professor i Pedagogik Howard Gardner säger.
Samhället behöver dessa människor lika mycket som alla andra behövs.
Irène Seth (M)
Kommunstyrelsens Ordförande
Upplands-Bro kommun

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0