Alliansen förnyar Upplands-Bro

2010-12-16

Upplands-Bro - en kommun att vara stolt över

Upplands-Bro är en av de större kommunerna i Stockholms län. Vi är omgivna av vatten med tretton mil Mälarstränder stränder, några sjöar. Trettio procent av vår yta utgörs av vatten. Detta ger oss mycket goda förutsättningar.  Upplands-Bro är en mycket vacker kommun med underbara vattenlägen, öppet odlat landskap och stora skogsområden. Historiens vingslag gör sig ständigt påminda och genom årtusenden har olika platser i Upplands-Bro spelat en stor roll processionsvägen vid Rösaring och FornSigtuna är bara några tidiga exempel.

 Nu är Upplands-Bro är en expansiv kommun med stark tillväxt. Detta ger oss en mycket god ekonomi som vi ständigt måste vårda. Vi har under den senaste fyra åren ökat med över tvåtusen personer och är just nu 23 605 invånare. Vår storlek gör dock att vi fortfarande är en ganska glest befolkad kommun med ca ett hundra personer per km2.  Några av våra konkurrenter närmare Stockholms Centrum har flera tusen per km2 och är också flera gånger fler än vi.

I Upplands-Bro finns det småstadskänsla nära huvudstaden mitt i en allt mer globaliserad värld.

Våra tätorter Kungsängen och Bro utvecklas med bevarande av sina olika karaktärer.  Kungsängen utvecklas nära stationen med en speciell blandning av höga och låga hus i ett starkt kuperat landskap nära Mälaren och med möjligheter till en vidunderlig utsikt.  Trädgårdsstaden Bro utvecklas mer vidsträckt men närmar sig också Mälaren och de kvaliteter vi kan erbjuda där för rekreation och boende.

Vi har en mycket omfattande och viktig landsbygd där ca tvåtusenfemhundra av våra medborgare bor. Var man än väljer att bo i vår kommun är naturen och vår rika kulturmiljö nära. Vi har effektiva kommunikationer. Det innebär bland annat att det är mycket lätt att ta sig in till huvudstadens puls både via kollektivtrafik eller motorvägar. Det innebär också att det via Arlanda och Bromma är lätt att ta sig till resten av landet och världen. Vi vänder på det och menar att det är lätt att ta sig till Upplands-Bro från resten av världen.

Vårt centrala läge mitt i Mälardalen och nära huvudstaden ger oss möjlighet att utveckla ett starkt och expansivt näringsliv. För företagen är de snabba kommunikationerna en av de avgörande faktorerna. Upplands-Bro kommun gör under 2011 en stor satsning att möta näringslivets behov och intressen. I Upplands-Bro skall det gå att kombinera det bästa av två världar, boende och företagande. 

Alla dessa kvaliteter som ingen är unik men som tillsammans kan ge oss stora konkurrensföredelar om vi ser dem och använder dem rätt.  I den globaliserade världen vi tillhör konkurrerar vi numera med alla kommunerna i Stockholm och på sätt och vis också med flera regioner i landet, Europa och världen.

Några viktiga huvudpersoner i vår strävan att lyfta Upplands-Bro är företagarna. Det måste bli tydligare att företagare är hjältar som skapar arbetstillfällen och tillväxt. Tillsammans med företagarna i kommunen skall vi lyfta Upplands-Bro och också skapa fler jobb på hemmaplan.

Vid valet 2010 fick vi i Alliansen förtroendet att ta över styret av Upplands-Bro. Det är något som vi skall förvalta med största ödmjukhet och respekt för allt det goda som tidigare politiker bidragit med. Det övergripande ansvaret är därför som tidigare att vi skall ha en ekonomi i balans. Något som vi inför är att vi varje år skall pröva möjligheter till skattesänkning, medborgarna skall alltid få ökad kvalitet för varje skattekrona och skatten skall alltid hållas så låg som möjligt.

Medborgarna är våra uppdragsgivare och dialogen med dem skall ständigt utvecklas. Vår goda ekonomi och expansion ger oss möjligheter att satsa framåt och bli moderna även i kontaken med medborgarna. Vi inför medborgarförslag, medborgarundersökningar, servicegarantier, kundcenter och andra medborgardialoger. Alla efter noggranna utredningar,resurser till detta är en självklar kvalitetsgaranti. Kommunens service skall kännetecknas av hög kvalitet och stor valfrihet. Lagen om valfrihet (LOVEN) införs och valfriheten utvecklas inom kommunens alla välfärdsområden. Medborgarnas önskemål står i centrum och värdighets garanti är en själklarhet. Vi strävar efter att bli året kvalitetskommun. Handläggningstiderna för tillstånd skall bli kortare. Vi utvecklar kommunens kommunikation.

Den senaste organisationsförändringen genomfördes 1997. För att möta medborgarnas, företagens och omvärldens krav på en moderna effektivare verksamhet präglad av tillgänglighet, flexibilitet och valfrihet genomförs en organisationsutredning.  I avvaktan på denna har vi redan nu beslutat att lägga ner Samhällsbyggnadsnämnden och ersätta den med ett utskott under Kommunstyrelsen för plan- och exploateringsfrågor samt Samhällsbyggnads-nämndens nuvarande uppgifter. Syftet är att förstärka vår helhetssyn på samhällsutvecklingen och ytterligare samordna verksamheter som har mycket starka kopplingar till varandra. När organisationsöversynen är klar återupptar vi arbetet med den parlamentarisk tillsatta gruppen för översyn av den politiska organisationen i god tid innan nästa val.  Det gäller att vara mycket offensiv i en expansiv kommun med stora fördelar i tuff konkurrens med sin omvärld.  

Upplands-Bro förändras, många av våra anställda går i pension och många nya anställs. Vi är numera en ganska ung förvaltning. Vi har fortfarande kvar några viktiga länkar till kontinuitet och gamla och värdefulla kunskaper. Med denna mångfald av gammal och ny kunskap och engagerade medarbetare är det rätt läge att förnya och utveckla vår organisation.  En kommun får aldrig försumma en chans att öka sin konkurrenskraft.

 

Snart blir våra äldre många fler. Med fler äldre krävs fler som arbetar för att upprätthålla välfärden. Inte minst inom välfärdssektorn kommer bristen på arbetskraft att bli stor inom några år. Redan nu uppger företagen i landet att det måste tacka nej till order på grund av arbetskraftsbrist och vi har ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda i Upplands-Bro. Vi står inför stora utmaningar. Vi kan lösa detta med ny teknik men också med arbetskraftsinvandring som vi gjort tidigare genom århundraden.  Arbetskraftsinvandring och mottagande av ensamkommande barn som efter några få år blir ett välkommet tillskott till arbetsmarknaden är därför viktigt för tillväxten i Upplands-Bro.

 

Kulturen är mänsklighetens kitt det som håller oss samman och förenar oss men också det som öppnar upp för kontakter med omvärlden så att vi inte bygger taggtråd runt oss själva. Kulturen och fritidsfrågorna är för viktig för att bara uppmärksammas vart fjärde år. Vi lyfter fram dessa frågor och de satsningar vi skall göra. Kulturhuset skall byggas under mandatperioden. 

Upplands-Bro är och skall vara en kommun med grön profil, det är en självklar del av vår identitet. Miljöplanen skall äntligen genomföras, det kommer vi att klara av under mandatperioden.

Tryggheten är en förutsättning för att leva ett liv med livskvalitet. Trygga barn och ungdomar lär sig. Vi skall utveckla samarbetet mellan skolan, socialtjänsten och polisen. Alliansen uppmuntrar och stödjer samarbetet med Anhörigföreningen, Grannstödsbilar, Kvinnojouren Anna, och Unga för Unga. Dessa frivillighetsorganisationer är ett nödvändigt komplement till kommunens verksamheter för att öka tryggheten i samhället. Vi uppmuntrar till fler egna initiativ inom välfärdens område.

Vår förnyelse är inte ett projekt. Vi fångar upp nya frågor, ifrågasätter gamla föreställningar och våga lyfta på alla stenar för att skapa ett öppet och modernt samhälle i en globaliserad värld.

Upplands-Bro en kommun att vara stolt över med starka skäl till optimism och framtidstro.

 Irène Seth

……………………………………………………………………………………………..

 

 

.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0